Matolcsy: megfogadtuk a legnagyobb magyar tanácsát

HírKlikk 2019. december 2. 17:12 2019. dec. 2. 17:12

Ismét az uniós szinten is kiemelkedő magyar növekedési modellt méltató cikket írt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke; Matolcsy György a magyar gazdaságtörténetben kivételesnek nevezi a magyar gazdaság elmúlt évek-beli felzárkózását, amelynek egyik titka szerinte, hogy jelentős pénzügyi forrásokat használtak fel az egyensúlyőrző növekedés fenntartására.

 A jegybankelnök kifejtette, a 2010 utáni sikeres válságkezelés és gazdaságpolitikai fordulat után 2013-ban jegybanki fordulat következett. Így már ebben az évben elindult a növekedési fordulat. A 2013-2019 közötti, átlagosan 3,5 százalék feletti – az EU átlagot 2 százalékponttal, a visegrádi csoportét legalább 0,5 százalékponttal meghaladó – gazdasági bővülés és felzárkózás önmagáért beszél – írta a növekedés.hu-n hétfőn.

A magyar növekedés kivételességére 10 példát említ a jegybankelnök. Köztük a több mint 800 ezer új munkahely létrehozását, további 900 ezer munkahely megvédését – a múlt év végéig 740 milliárd forinttal –, illetve azt, hogy a növekedés nagymértékben segíti a családokat: eddig 1 millió családot támogatott a kormány1900 milliárd forinttal.

A lakossági devizahitelek kivezetése több mint 1000 milliárd forintot hagyott a családoknál. A kamatcsökkentéseknek köszönhetően, tavalyig 2400 milliárd forintot takarított meg a költségvetés; az alacsony alapkamat miatt a vállalati és családi megtakarítás 2018-ig 2900 milliárd forintot ért el – írta.

Említést tett a célzott kiadásokhoz rendelt új, forgalmi jellegű adóbevételekről – bankadó, tranzakciós illeték, válságadók, elektronikus útdíj, online pénztárgépek –, illetve a motivációs adórendszer használatát.

„Megfogadtuk a legnagyobb magyar tanácsát: merünk nagyok lenni" – összegezte Matolcsy György, utalva Széchenyi István Merjünk nagyok lenni... című művére.

Forrás: MTI/Hírklikk