Matolcsy szerint, nehézségek vannak, nem rendszerszintű válság

HírKlikk 2020. június 2. 18:09 2020. jún. 2. 18:09

Matolcsy György szerint a mai nehézségek nem állnak össze rendszerszerű válsággá. Nem a rendszer válságával vagy a válságok rendszerével kell szembenézni, hanem célzott eszközökkel megoldható nehézségekkel, ezért „beárazva a kormány és az MNB célzott eszközeit, már 2020-ra is egy szerényen bővülő magyar gazdaságot várhatunk".

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a növekedés.hu portálon kedden megjelent véleménycikkében az előző sikertelen válságkezelések legfontosabb tanulságát először abban vonta le, hogy semmilyen körülmények között sem szabad újabb nemzetközi, ezen belül uniós hitelfelvétellel kezelni a mai kihívásokat. Ezzel szembeállította, hogy az Európai Unió déli országai eladósodnak, mert a rendszerszintű válságot, az euró és az EU válságát nem képesek az EU és az eurózóna számukra kedvező átalakításával megoldani. Magyarország és a V4-ek mások, az ő rendszerük már Európa jövője és a jövő Európája – hangoztatja a szerző.

A korábbi válságok második döntő tanulságát abban látja, hogy a gazdasági kilábalás döntő forrása a foglalkoztatás és a vásárlóerő megőrzése. Az 1990-es évtized első felében megszűnt 1,5 millió munkahely soha nem épült vissza. Most átmenetileg megszűnik néhány százezer munkahely, de ezek többségét még ebben az évben vissza lehet építeni – véleménye szerint.

Az elmúlt tíz év sikereinek harmadik forrása, amit használni kell: a hitel. Véleménye szerint,  2013-ban azért indulhatott meg a növekedési fordulat, mert a költségvetés rendbetétele után, a jegybanki pénzpolitikát is átformálták. A hitelállomány csökkenése helyett, bővültek a vállalati és lakossági hitelek. Matolcsy György számításai alapján, ha két számjegyű a hitelállomány bővülése, akkor legalább két százalékkal nő a magyar gazdaság.

Egy vadonatúj tanulságot is alkalmazni javasol Matolcsy György, abból kiindulva, hogy meglátása szerint, az elmúlt két év kiemelkedő, átlagosan öt százalékos növekedése mögött a beruházási tevékenység magas szintje áll. Mindkét évben a teljes növekedés 75 százalékát adták a beruházások, ennek közel felét az építési tevékenység. Már egy tőke- és technológia intenzív növekedési pályán vagyunk/voltunk – állapítja meg és hozzáteszi: aki tehát most beruházást indít, az mindenkit segít a gazdaság újra indításában. Ez kiemelten igaz az államra.

Szokása szerint, idézettel zárja mondandóját, „ahogy az ismeretlen római üzeni nekünk, Ne holnap, inkább ma!/Non cras, quod hodie!/".

Forrás: MTI/Hírklikk