Mazsihisz: nincs helye a magyar közéletben, aki antiszemita nézeteket vall

Millei Ilona 2021. szeptember 24. 18:15 2021. szept. 24. 18:15

Továbbra is azt javasolja a Mazsihisz Farkas Péter Barnabásnak, az előválasztáson Ózdon induló jobbikos jelöltnek, és a náci karlendítésről elhíresült fotó szereplőjének, hogy látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központba, nézze végig a kiállítást, és utána mondja el a médiának, milyen benyomást tett rá. Azt Heisler András, a Mazsihisz elnöke nem tudja megítélni, hogy az ott kapott ismereteken elgondolkozik-e a politikus, vagy hidegen hagyják – ez az ő egyéniségétől függ. A Mazsihisz a továbbiakban ebben a folyamatban nem kíván részt venni. Heisler Andrással folytatott beszélgetésünkből az is kiderült, a Mazsihisznek változatlanul az a véleménye, hogy – függetlenül attól, milyen oldalon politizál – nem maradhat a magyar közéletben senki, aki rasszista, kirekesztő eszméket vall.

Miután előkerült egy a náci karlendítésre emlékeztető fotó Farkas Péter Barnabásról, aki a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indult az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében, a Mazsihisz meghívta őt a Páva utcai emlékhelyre, amit ő örömmel elfogadott, és közölte, az önök által kért deklarációra is hajlandó. Még mindig áll ez a meghívás?

– Mindenekelőtt pontosítsuk a dolgokat. Ha valaki gondosan elolvassa a Mazsihisz közleményét, abban nem meghívás szerepel, hanem egy javaslat arról, hogy menjen el a Páva utcába. Tehát nem hívtuk meg sehová. Ha durván fogalmaznék, akkor azt is mondhatom, hogy elküldtük a Páva utcába – amihez persze nincs jogunk – és javasoltuk neki, hogy a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban nézze végig a kiállítást, majd a médiának mondja el benyomásait. 

– Azok után is ezt ajánlja neki, hogy tegnap az ATV Híradójában egy volt jobbikos párttársa, Fidrus Péter elmondta, nem felel meg a valóságnak Farkas Péter Barnabás állítása, hogy integetett a tömegnek, mert nem volt tömeg, Farkas nem mondott igazat, vagyis a karmozdulat az volt, aminek látszik…

– Igen, menjen oda. Olvastam, ez mindenképpen új fejlemény. Az alpolgármesternek saját párttársaival kell ezt megbeszélnie. Amit fontosabbnak tartok, a Páva utcai Holokauszt emlékhely egy nemzeti intézmény. Nem a Mazsihisz intézménye, ezért is természetes, hogy nem hívhatok meg senkit más intézményébe, de javaslatot tehetünk arra, hogy menjen el, nézze végig a kiállítást. A Páva utcai Dokumentációs Központ egy történelmileg hiteles kiállítással rendelkezik. Mindenkinek, aki nem ismeri a XX. század talán legszörnyűbb történetét, javaslom, menjen el, nézze végig türelmesen, majd adjon magának időt arra, hogy elgondolkozzon a látottakon.

– A Mazsihisz mindezek után megelégszik azzal, hogy Farkas Péter Barnabás ahogy önök kérték , ellátogat  a Páva utcába, és minden kétséget kizáróan deklarálja, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Hogy lehet ezt minden kétséget kizáróan egyáltalán deklarálni?

– A Mazsihisz azt javasolja neki, hogy menjen el, és utána mondja el a médiában, milyen benyomást tett rá a múzeum és a kiállítás. Utána mindenki vonja le a következtetéseit.

– És hogyan tudja deklarálni, hogy ő nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira?

– Nem tudom, ez az ő dolga, ez már nem a mi kompetenciánk. Még egyszer hangsúlyozom, fontos hogy hiteles ismereteket szerezzen a holokausztról. Hogy őt ez elgondolkoztatja, vagy hidegen hagyja, nem tudom megítélni. Az esélyt meg kell adni mindenkinek a gondolkodásra. A Mazsihisz ettől kezdve ebben a folyamatban már nem kíván részt venni. Tettünk egy javaslatot, szerintünk mi lenne a dolga.

– A botrány hatására a Momentum megvonta a támogatását az ózdi előválasztás jobbikos jelöltjétől, az MSZP pedig a jelöltségtől való visszalépésre szólította föl. Karácsony Gergely kijelentette, „Az ózdi jobbikos jelölt nem lehet jelölt. Ez nem fér bele és ne is férjen bele!” A Mazsihisznek mi a véleménye az ügyről?

– A Mazsihisznek változatlanul az a véleménye – amit már többször kifejtett –, hogy senki nem maradhat a magyar közéletben, aki verbálisan, vagy tevőlegesen rasszista, kirekesztő eszméket vall, vagy tesz. Ez független attól, hogy milyen oldalon, semlegesen, jobb- vagy baloldalon politizál. Akinek kirekesztő, rasszista eszméi vannak, aki antiszemita nézeteket vall, az kiszorítandó a magyar közéletből.

– Mennyire látja ma Magyarországon erősnek az antiszemitizmust?

– Egyik tudományos intézetünk a Mediánnal együttműködésben készített egy tudományos felmérést. Ebből az derült ki: egyértelmű, hogy Magyarországon elvétve, vagy alig van fizikai atrocitás zsidó intézmények vagy személyek ellen. Ilyen vonatkozásban a zsidó közösség tagjainak helyzete ma biztonságosabb, mint nyugat-európai társainké. Az antiszemitizmus mértéke azonban elfogadhatatlan. A kutatás felmérése szerint az antiszemita nézeteket vallók aránya 36 százalék, ami messze van a zéró toleranciától. A miniszterelnök által meghirdetett zéró tolerancia elérése érdekében, vagy legalábbis az antiszemitizmus csökkentése érdekében nagyon sokat kell még tennie az egész társadalomnak.

– Ön szerint az előválasztás segíti ezt a fajta megtisztulást?

– Én választási kérdésekben semmiképp nem nyilvánulnék meg, ez nem a mi kompetenciánk. Nem egyházi közösségek, nem felekezetek feladata ez.