Mazsihisz, PDSZ, Egyesült Királyság: folyamatos a tiltakozás a homofób „pedofil-törvény” miatt

Harkai Péter 2021. június 22. 12:16 2021. jún. 22. 12:16

Egy hét alatt sem csitul a június 15-én elfogadott pedofil-törvény gerjesztette indulat: a PDSZ és a Mazsihisz után az angol diplomácia és a Műfordítók Egyesülete is tiltakozik a betarthatatlan és kirekesztő szankciók ellen.

A pedofil-törvény ebben a formában tarthatatlan – írta a PDSZ a parlamenti döntést követően. A törvényhez politikai okokból a kormány az utolsó pillanatban hozzácsapott egy, a pedofíliához és a kapcsolódó bűncselekményekhez egyáltalán nem kapcsolódó, azonban kimondottan a szexuális kisebbségek és transzneműek jogainak korlátozásával járó részt. Ez – egyéb súlyos következményei mellett – jó eséllyel teljességgel lehetetlenné teszi a nevelési-oktatási intézményekben történő egyes mentálhigiénés tevékenységeket, tanácsadást, segélynyújtást, mivel a gyakorlatban teljesen felszámolja azt. Megfogalmazásuk szerint a törvény egy államilag „jóváhagyott” listában sorolná fel azokat a szervezeteket, amelyek egyáltalán betehetik a lábukat az intézményekbe – akár egy krízishelyzetben is – közölte az érdekvédelmi szervezet.

A hazai egyházi közösségek közül érdemben egyedül Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége emelte fel a hangját a törvény miatt, mivel „emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni”. A zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel szolidaritást vállal a humánum és az emberség jegyében – fogalmazott közös közleményében dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Hozzátették, hogy a Mazsihisz, mint zsidó felekezet, szilárdan hisz abban, hogy minden ember eredendően tiszta, és érzelmeik nem teszik őket tisztátalanná.

Tiltakozását fogalmazta meg a Magyar Műfordítók Egyesülete is. Mint közleményükben írják, a Magyar Műfordítók Egyesülete csatlakozik ahhoz a közleményhez, amelyben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöksége aggodalmát fejezi ki a Parlament által elfogadott törvénymódosító csomag tartalmával kapcsolatban.

Az MKKE a közleményében leírtakon túl szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy éppen az általános- és középiskolás korosztálynak van legnagyobb szüksége megfelelő tájékoztatásra és érzékenyítésre a szexuális beállítódás változatosságával kapcsolatban.

Először is azért, hogy azok a gyerekek, akik felfedezik magukban a heteroszexualitástól eltérő irányultságot, ne traumatizálódjanak, ne sérüljenek lelkileg, és eszükbe se jusson önkezükkel véget vetni az életüknek, amire jelenleg sajnos több példa is van. Másodszor azért, mert az elfogadásra és a nyitottságra nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Harmadszor pedig azért, mert nem minden gyerek kapja meg otthon az efféle nevelést, ezért ez az iskola feladata is kell legyen. Ennek a korosztálynak (is) alapvető emberi joga a hozzáférés a megfelelő és a naponta frissülő tudáshoz – az élet minden területén. Joga továbbá, hogy megtanulhassa, miként kell empatikusan tiszteletben tartani a heteroszexuális többségtől eltérő szexuális orientációjú társaik emberi méltóságát. Ennek egyik leghatékonyabb eszköze a közösségi, iskolai beszélgetés, az önkifejezéshez megfelelő szavakkal megismertetés, amelynek elsődleges elősegítője az irodalomoktatás. Számos nyugat-európai országban a gyermek- és ifjúsági irodalom már régen beemelte témakörei közé a szexuális orientációk különféleségét feldolgozó történeteket – írják közleményükben.

A műfordítókat semmilyen, az alapvető emberi jogokkal szembemenő, politikai indíttatású törvény nem korlátozhatja abban, hogy milyen témájú könyveket fordítsanak – fogalmazták meg tiltakozásukat. Álláspontjuk szerint a világirodalom és benne a magyar irodalom minden olyan jelenséget feldolgoz, ami a világban előfordul. Ha e jelenségek körét önkényesen és a hatalommal visszaélve megnyirbálják, ez a műfordítót megillető szabadságjogok korlátozása is egyben. Amennyiben a könyvkiadókat megfélemlítik, és tiltják nekik a meleg, a transzneműséggel vagy a nemváltással kapcsolatos témákat tárgyaló irodalmi vagy non-fiction művek megjelenését, akkor ez a tiltás a műfordítókat is korlátozza munkájukban. Ez nemcsak a tizennyolc éven aluli, hanem a felnőtt lakosságot is megfosztja attól a lehetőségtől, hogy a világirodalom remekművein keresztül megismerkedhessen a szexuális orientáció sokszínűségével, ennek érzelmi és intellektuális vonzatával. Megfosztja továbbá a társadalmat a tájékozódáshoz és a kultúrához való alapvető emberi jogától. Ez semmilyen törvénynek nem lehet célkitűzése. Ezért kérik a kormánytól a meggondolatlanul hozott törvény visszavonását, különös tekintettel arra is, hogy benne összemosódik a pedofilokkal szembeni fellépés szükségessége és az LMBTQ közösséggel kapcsolatos ismeretterjesztés és érzékenyítés, ily módon kriminalizálva ez utóbbi csoportot.

Csütörtökön délután Facebook-oldalán állt ki az LMBTQI közösség jogaiért az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetsége is.

„Aggódunk az LMBT+ közösséget diszkrimináló intézkedések miatt, amelyeket a Magyar Országgyűlés által a múlt héten elfogadott törvény tartalmaz. Az Egyesült Királyság világszerte kiáll az LMBT+ közösség jogaiért, és szolidárisak vagyunk a magyarországi LMBT+ emberekkel” – idézi a UK in Hungary nevű Facebook-oldal Wendy Morton, a brit Külügy és Fejlesztési Minisztérium európai szomszédságért és Amerikáért felelős államtitkárának kijelentéseit egy LMBTQI-s zászló mellett.

Eddig az alábbi szervezetek tiltakoztak a törvény elfogadása ellen:

A+E Networks UK

AMC

Amerikai Nagykövetség

Amnesty International Magyarország

Artemisszió Alapítvány

Budapest Pride

Central Médiacsoport

Chili és Vanília

Emberség Erejével Alapítvány

Európai Parlament Frakcióközi LMBTI Csoportja

ExxonMobil Hungary

Festipay

Háttér Társaság

Haver Alapítvány

HBO

InStyle Magyarország

KAPTÁR Budapest

Közélet Iskolája

Labrisz Leszbikus Egyesület

Levegő Munkacsoport

Magyar Anyák

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete

Magyar Pszichológiai Társaság - LMBTQ szekció

Magyar Reklámszövetség

Magyar Újságírók Országos Szövetsége

McCann Budapest

Music Hungary Szövetség

Nyitottak vagyunk

Nyomtassteis

Ökotárs Alapítvány

Open For Business

Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete

Publicis Groupe

RTL Magyarország

Saatchi & Saatchi Budapest

Sigma Technology Group

Szivárványcsaládokért Alapítvány

TOMS Hungary

Trivium packaging

ViacomCBS

W5labs

WarnerMedia

Zsolya Communication