Még egy mutató, amiben a bolgárok előbbre vannak, mint mi

HírKlikk 2024. június 22. 10:55 2024. jún. 22. 10:55

Magyarországon tízezer lakosra 33 orvos jut, ami az európai átlagnál kevesebb – ezzel a címmel számolt be a Piac és Profit egy, az Egészségügyi Világszervezet által készített összeállításból.

A portál emlékeztet arra, hogy az egészségügyi dolgozók sűrűsége egy fontos mérőszám, amelyet az ENSZ a fenntartható fejlődési célok közé sorolt. Egy 2016-os WHO-tanulmány megállapította, hogy az egészségügyi munkaerő bővítése javítja a gazdasági növekedést is. 

A magyarok az átlag alatt teljesítenek európai viszonylatban. Az európai országok közül Belgium, Grúzia és Ausztria vezetik a rangsort. Nálunk tízezer lakosra jut 33 orvos, amivel elmaradunk még a bolgároktól is. 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy miként egyébként más, az emberek életszínvonalát jelző mutatóban is, például az egy főre jutó fogyasztáséban, amellyel éppen a napokban foglalkozott a Hírklikk.

A G7 országok közül a németek és az olaszok vezetnek 10 ezer főre 42–45 orvos jut. Az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban 31 és 32 között van ugyanez az arányszám. Japánban és Kanadában lényegesen kevesebb 25–26 orvos lát el 10 ezer lakost.

A dél-amerikai országokból, Uruguay és Argentína került be a legjobb 10-be. Eközben nyolc afrikai országban kevesebb, mint 1 orvos jut 10 000 lakosra. 

A térképet és a részletes adatokat itt találják.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom