Még egy utolsót (?) rúgott a kormány az idén a fővároson

HírKlikk 2020. december 31. 17:07 2020. dec. 31. 17:07

Az év utolsó perceiben is volt esze a kormánynak arra, hogy tovább szívassa a fővárost: a ma éjszaka megjelent Magyar Közlönybe sok érdekességet csempészett, a többi között azt a kormányrendeletet, amellyel újabb összeget – nem is keveset, 1,8 milliárd forintot – von el Budapest költségvetéséből. Ugyanis az eddigi 6,5 milliárd forint helyett 8,3 milliárdra emelte a kormány a főváros kötelező hozzájárulását az agglomerációs közlekedéshez. Ezt a költségek emelkedésével indokolta. Tette ezt akkor, amikor az önkormányzatoknak megtiltotta a díjemeléseket.

A 2055/2020. (XII. 30.) kormányhatározat  a fővárosi agglomerációs közösségi közlekedés egyes kérdéseiről címet viselő jogszabály megjelenését a Telex szúrta ki ma reggel. Mint a cikk emlékeztetett: a főváros és agglomerációs települések között közlekedő buszok és vonatok működtetésének egyik felét az állam, a másik részét a főváros finanszírozza egy korábbi megállapodás szerint. A kormány szerint jövőre és 2022-ben is nőnek a közösségi közlekedés költségei, így indokoltnak tartották, hogy a főváros évente 3 milliárddal járuljon hozzá a fővárosi és elővárosi buszok szolgáltatásához, és 5,29 milliárddal szálljon be a fővárosi és elővárosi vasutak üzemeltetéséhez.

Fosztogatnak, mint róka a tyúkólat” – ezzel kommentálta a legújabb kormányzati lépést Tüttő Kata. A főpolgármester-helyettes Facebook posztjában a többi között rámutatott: „a kormány korábban megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy bármilyen díjat emeljenek, még az infláció mértékével sem emelkedhet semmi...Erre ők az éjjel megemelik az agglomerációs közlekedés díját 27 százalékkal...Ez az a pénz, amit a főváros fizet az államnak az agglomerációs busz- és HÉV-járatok miatt”.

„Mindeközben a budapesti közösségi közlekedési jegyárbevétel több mint harmadával csökkent a járvány miatt...Na most, ebből a be nem folyt bevételből kellene nekünk 27 százalékkal többet fizetnünk” – helyezi képbe az embereket Tüttő Kata.

 
Forrás: Hírklikk