Még ma megoldhatnák a Klubrádió ügyét!

HírKlikk 2021. február 1. 15:35 2021. feb. 1. 15:35

Mocskos hatalmi trükköt alkalmaz a hatalom a Klubrádióval szemben, pedig már a mai napon megoldhatná az ügyét – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke hétfőn a Klubrádióban, a Parlament rendkívüli ülését megelőzően, amelyen a rádió helyzetének megoldására tett szocialista javaslatot is tárgyalhatnák.

Felidézte: a Klubrádió frekvenciaengedélye február közepén lejár, és azt nem hosszabbították meg, mint ahogy más frekvenciáknál teszik, hanem új pályázatot írtak ki. Azon indult két másik pályázó is, akiket kizártak, emiatt fellebbeznek. A bírósági eljárás elhúzódása miatt viszont közben a Klubrádió adása megszűnhet.

„Ez megint egy olyan mocskos játék, egy trükk a hatalom részéről, amiben mossa kezeit. (…) A Parlament ezt megoldhatta volna és a mai napon meg is tudná oldani” – mondta a társelnök.

Az MSZP decemberben benyújtott törvénymódosító javaslata feloldaná ezt a „diszkriminációt”: ideiglenes engedélyt adhatna a rádiónak, s az szólhatna tovább. A javaslatot azonban a kormánypárti képviselők nem voltak hajlandók megtárgyalni, s félő, hogy a mai, az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésen sem jelennek meg.

„Sajnos az következhet be, hogy széttárja a karját a médiahatóság és azt mondja, hát a jogszabályok alapján nem szólhat tovább a Klubrádió, nem ők tehetnek róla” – emelte ki Tóth, hozzátéve: a kormány pedig „moshatja kezeit”, hogy nincs beleszólása, s lehet a bíróságra mutogatni, hogy sokáig tart az ügy elbírálása.

Tóth azt mondta: a kormány 2010 óta „folyamatos hadjáratot folytat” a tőle független médiumokkal szemben. Van, amelyiket bezárja, van, amelyiket gazdaságilag elfoglalja, „itt most egy jogszabályi trükkel” él.

A Parlament mai rendkívüli ülése „talán az utolsó pillanat, amikor még ezen lehet változtatni” – hívta fel a figyelmet. Ha ugyanis nem hosszabbítják meg ideiglenesen sem a Klubrádió frekvenciaengedélyét, akkor február közepétől a rádiót csak interneten lehet tovább hallgatni.

Az ellenzék azért kérte a hétfői rendkívüli ülés összehívását, hogy három parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezze, és megoldódhasson a Klubrádió ügye. 

A vizsgálóbizottságok a járvány egészségügyi és gazdasági hatásainak kezelésével kapcsolatos kormányzati intézkedéseket és a kínai vakcina engedélyeztetését vizsgálnák.

Az elsőben az egészségügyi rendszer anomáliái és az oltási terv lenne terítéken, valamint „minden olyan információt vizsgálna, amiről nincsen tudomásunk”.

A második vizsgálódásával „szeretnénk megtudni, hogy hova ment el az a rengeteg pénz, több mint 3600 milliárd forint, ami nem közvetlenül a járvány gazdasági hatásait kezelte, hanem leginkább a fideszes háttéroligarcha-hálózatokat segítette ebben a válságos időszakban”.

A harmadik a kínai vakcinával kapcsolatban vizsgálódna, mert „nem is nagyon volt engedélyeztetés: kormányrendelet alapján kapta meg az engedélyt ez a vakcina” – mondta el Tóth Bertalan.