Még meg sem száradt a pecsét az ítéleten, megcsapolták a főváros számláját

HírKlikk 2023. december 23. 05:11 2023. dec. 23. 05:11

Hiába kapott jogvédelmet, csupán negyven percig volt biztonságban a Fővárosi Önkormányzat pénze a Fővárosi Törvényszék ítélete után.

A Fővárosi Törvényszék egy újabb eljárásban megítélte az azonnali jogvédelmet a Fővárosi Önkormányzatnak abban a perben, amit Budapest vezetése az általuk aránytalanul magasnak vélt szolidaritási hozzájárulás miatt indított – írta meg a Népszava. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint azonban a Magyar Államkincstár (MÁK) ennek ellenére leemelte a főváros számlájáról azt a tételt, amivel szerintük decemberre tartozott a város.

A bíróság végzését péntek délelőtt tízkor kapta meg a Fővárosi Önkormányzat negyven perc múlva már vitte is a 4,8 milliárd forintot a kincstár. Kiss Ambrus jelezte, hogy az ügy miatt büntetőfeljelentést tesznek ismeretlen tettes ellen hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt.

A Fővárosi Önkormányzat még júniusban indított pert a Magyar Államkincstár ellen, mert véleményük szerint az állam annyira magasra emelte a szolidaritási hozzájárulás mértékét, hogy Budapest azt nem képes kigazdálkodni. Az önkormányzatnak az idén 58 milliárdot, jövőre pedig 75 milliárd forintot kellene kifizetnie.

A Fővárosi Törvényszék mindössze egy hónappal a kereset benyújtása után eljárásjogi hibára hivatkozva visszadobta az ügyet, az Ítélőtábla pedig új eljárásra kötelezte a törvényszéket, amely viszont ítéletet alkotmányossági aggályai miatt még nem hozott. Végül a Kúria döntött az ügyben: az Ítélőtábla amellett, hogy visszaadta korábban a törvényszéknek az ügyet, azonnali jogvédelmet is biztosított a fővárosnak, így annak számlájához nem nyúlhatott a MÁK. A Kúria azonban elfogadta a MÁK azonnali jogvédelmet kifogásoló fellebbezését. Varga Mihály pénzügyminiszter is azon a véleményen van, hogy jogosan szedte be a kincstár a főváros tartozását.

Kiss Ambrus szerint azonban más a helyzet: „a Kúria csupán azt mondta ki, hogy a Fővárosi Ítélőtábla nem volt illetékes ebben az ügyben. A döntés indoklása nem terjedt ki az ügy érdemi részére, de ez valójában lényegtelen, hiszen a kincstár már levonta a novemberi 3,8 milliárd forintot” – mondta. A főváros jelenleg folyószámlahitelből működik.

Az ügyben a hvg.hu megkereste a Magyar Államkincstárat, amely azt írta: „Budapest Főváros Önkormányzata felperes és Magyar Államkincstár alperes között szolidaritási hozzájárulás tárgyában folyamatban lévő peres eljárás során a felperes 2023. december 7-én ismételten azonnali jogvédelem iránti kérelmet terjesztett elő. A Fővárosi Törvényszék 2023. december 22. napján kézbesített – nem jogerős – végzésével ideiglenes intézkedésként a szolidaritási hozzájárulás tárgyában folyamatban lévő peres eljárás jogerős befejezéséig megtiltotta, hogy az alperes a szolidaritási hozzájárulás tekintetében a felperessel szemben beszedési megbízást nyújtson be. A beszedési megbízás felperessel szembeni benyújtása 2023. december 21. napján történt, így a beszedési megbízás törvényes, minden jogszabálynak megfelelő volt."



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom