Még mindig Európa élmezőnyében a magyar infláció

HírKlikk 2024. április 17. 16:00 2024. ápr. 17. 16:00

Az Eurostat most közölt becslése szerint az eurózónában márciusban 2,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke, ami megfelelt az előzetes adatoknak. A magyar infláció márciusban még mindig a legmagasabbak közt volt Európában. Idehaza márciusban 3,6 százalék volt az éves drágulás mértéke, ez már csak a hatodik helyre volt elég Európában.

Az infláció gyorsan csökken az eurózónában, az év első három hónapjában a várakozásokat meghaladta a dezinfláció mértéke – írta a Portfolio. Az inflációs céltól (két százalék) sem jár már messze az árdinamika, és bár az Európai Központi Bank figyelmeztet, hogy az éves inflációban lehet még némi felpattanás, a jegybank azt is közölte, hogy felkészültek a kamatcsökkentésre.

Ami a tagállami rangsort illeti, elmondható, hogy a magyar infláció márciusban még mindig a legmagasabbak közt volt Európában. Az első helyet Románia foglalja el, kiugró, hat százalék feletti éves inflációval. A dobogó második fokán a 4,9 százalékos horvát drágulás állt márciusban, Észtország és Ausztria 4,1 százalékos éves pénzromlással a harmadik és negyedik helyen álltak. A magyar inflációt megelőzte még a belga áremelkedés is.

A legalacsonyabb inflációt Litvániában mérték, ahol éves szinten mindössze 0,4 százalékkal drágult az élet. egy százalék alatti inflációt mértek Finnországban és Dániában is. A nagyobb országok közül Olaszországban volt a legalacsonyabb az infláció, itt 1,2 százalékos volt az éves drágulás, Németországban 2,3 százalékos, Franciaországban 2,4 százalékos áremelkedést mértek, míg Spanyolországban 3,3 százalék volt az éves infláció.

Forrás: Portfolio