Még nem kapták meg a kórházak a kormány által ígért plusz egy havi támogatást

HírKlikk 2024. szeptember 25. 11:00 2024. szept. 25. 11:00

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fontos bejelentést tett az augusztus 22-ei kormányinfón. Ezek szerint a Belügyminisztérium – mint az egészségügyi tárca és a Pénzügyminisztérium – megállapodott abban, hogy havonta az egészségügyi finanszírozás keretében 12,5 milliárd többletet biztosít a kormány a kórházaknak.

Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója és Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Portfolio cikkében arra is rámutattak, hogy bár a kormánydöntés már megszületett, de annak részletei még nem ismertek. Így egyelőre nem ismert, hogy ez a többletforrás hogyan válik a rendszer részévé, milyen feltételek mentén, milyen jogcímen jut el ez a pluszösszeg az intézményekhez, mennyiben tudja majd tartósan javítani az alulfinanszírozott rendszert. A pluszpénz egyelőre nem érkezett még meg az állami kórházak számlájára, de a vezetők nagyon várják azt – írja a cikket szemléző hvg.hu.

Hogyha ez megfelelően célzott és jól fókuszált, akkor érdemben javíthatja a kórházak és a szállítók, valamint áttételesen a betegek helyzetét – vetítette előre az ETOSZ igazgatója. Rásky László azt is hozzáfűzte, hogy ha ez a pluszforrás tartósan fennmarad, akkor az éves szinten 150 milliárd forint feletti többletfinanszírozást jelent az állami gyógyító-megelőző kassza számára.

Rádai Tamás egy, a finanszírozást hosszabb távon rendező lehetőségről is beszélt a lapnak. A BM ugyanis felállított egy munkacsoportot, ami nem a már felhalmozott adósság kezelését tűzte ki célul, hanem a folyamatosan termelődő tartozásállomány megelőzését. Ez a munka zajlik, ám ettől eredményt csak középtávon lehet várni, nem pedig a következő évek költségvetésében.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom