Még sincs kész az oltási terv?

HírKlikk 2020. december 30. 18:45 2020. dec. 30. 18:45

Orbán Viktor hetek óta hangoztatja, hogy kész az oltási terv, egy állampolgárt azonban most úgy tájékoztattak, hogy még készül.

Az biztos, hogy nagyjából 80 ezer adag vakcina érkezett meg Magyarországra, amit az egészségügyi dolgozók kapnak meg első körben. Ami ez után következik, az még homályos, mert nyilvános oltási terv híján, fogalmunk sincs, hol, kik, mikor, milyen sorrendben fogják végezni az oltást, ha nagy mennyiségű vakcina érkezik az országba.

A 444.hu számol be arról, hogy egyik olvasójuk kíváncsi volt, milyen menetrend szerint oltják majd a 65 év feletti nyugdíjasokat, ha az elsőbbséget élvező csoportok már megkapták a vakcinát. Ezért kedden levélben érdeklődött a kormányzati koronaoldalon található email címen. Még aznap választ kapott, amiben először is leírták, hogy most előzetes regisztrációra van lehetősége a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

„Az űrlap kitöltése során nem szükséges az egészségügyi állapotára, esetleges alapbetegségeire vonatkozó adatokat megadni, az előregisztráció fő célja az igényfelmérés. Az előregisztráció nem jelenti azt, hogy az adott személy automatikusan megkapja a védőoltást, mivel az oltási terv alapján történik. Az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben résztvevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebb honfitársaink” – olvasható a levélben, azonban ezzel még nincs vége.

„A Nemzeti Népegészségügyi Központ már dolgozik az oltási terv kialakításán, ennek megjelenéséig szíves türelmét és megértését kérjük” – fogalmaznak a válaszban.

Ezek alapján, tehát nincs kész oltási terv, pedig Orbán már hetek óta ennek az ellenkezőjét állítja.

Pontosabban először október 30-án beszélt arról a miniszterelnök, a Kossuth Rádióban, hogy elkezdik készíteni az oltási tervet.

„Tehát most tulajdonképpen a nagy bajban lévőknek januárig kell kitartaniuk meg az orvosainknak meg nekünk, magunknak is, és utána a nagy tömegnek pedig áprilisig. Az operatív törzset utasítottam, hogy készítsen egy átoltási tervet, tehát amint megjön a vakcina, először a kisebb mennyiség, aztán a nagyobb, annak az eljuttatása az emberekhez megoldott legyen” – fogalmazott akkor a miniszterelnök.

Majd november 27-én mondta azt Orbán Viktor, hogy már hetek óta készen van az oltási terv.

„Az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgoztuk. Ugye, van az az oltási terv, ami arról szól, hogy ha van elegendő vakcina, és az emberek jelentkeznek az oltásért, hiszen annak szigorúan önkéntesnek kell lennie, akkor hogy’ fogjuk ezt megoldani. 13 ezer helyszínt jelöltünk ki, ahol majd az oltás megtörténik. Tehát a tömeges oltásnak is van egy forgatókönyve. És van egy másik oltási tervünk is, ezt kell használnunk majd először. Ezt december-január környékén kell bevetnünk, amikor az derül majd ki, hogy az első körben kevesebb vakcina érkezik, mint amennyi magyar ember szeretné magát beoltatni. Jóval kevesebb érkezik majd. És akkor ez a 2-es számú oltási terv, hogy kit veszünk előre” – mondta el Orbán Viktor.

A kérdés csak az, hogy ki nem mondott igazat.

Forrás: 444.hu