Még van idő, hogy  józan ész kerekedjen felül, de fogy az idő

HírKlikk 2021. július 27. 21:10 2021. júl. 27. 21:10

Válaszút elé került Európa és Lengyelország, ha Varsó még tovább rombolja a jogállamot, akkor nem maradhat az EU tagja, ám a kilépés történelmi léptékű katasztrófát jelentene – írja előfizetői számára a Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

A viszály régóta parázslott a demokrácia és a jog értelmezése ügyében, de most az a veszély fenyeget, hogy teljesen kicsúszik az ellenőrzés alól. Kacyinski folytatja az igazságszolgáltatás bedarálását, holott az Európai Bíróság már többször felszólította, hogy ne tegye. A Bizottság most pénzbüntetéssel fenyegetőzik, ám azt a PiS aligha fogadhatja el úgy, hogy ne érezze kapitulációnak.

Egyik fél sem akar engedni, egyik sem nyerhet. Ezzel mindkettő nagyon rossz választás elé kerül, mert egyfelől az egyesült Európa nem tűrhet meg olyan tagot, amely nem ismeri el a jog uralmát. Ha a lengyelek körében elveszti a többség támogatását a demokrácia, akkor az országnak nincs jövője a szervezeten belül. Ugyanakkor a kötelékeiről leszakadt, ide-oda hányódó Lengyelország geopolitikai rémálom lenne Közép-Európa és az orosz befolyási övezet között. Megindulna érte a harc Moszkva és az EU aktuális vezető hatalma között. Ez a vetélkedés mindig is katasztrófához vezetett a történelem során. A Kreml ismét terjeszkedni igyekszik, és miért nem bukkanhatna fel Európában ismét egy agresszív, hatalomvágyó politikus? 

Ha kitart a mostani irányvonal mellett, Lengyelország nem maradhat az unióban. Viszont szörnyű volna, ha kiválna. Még van esély, hogy a józan ész kerekedjen felül, de az idő egyre fogy – írta a szerző.