Megakadályozhatja a székesfehérvári ellenzék a 35 milliárdosra hízott stadionprojektet

Harkai Péter 2021. november 1. 16:15 2021. nov. 1. 16:15

Eredetileg hatmilliárdért tervezték, de közben színre lépett Garancsi István, és mára 35 milliárdért építenének Székesfehérváron egy szűk funkciókkal rendelkező és gazdaságtalan jéghoki-csarnokot. A helyi ellenzék vezetője szerint mindez borítható és azt is elmondja, mi a tervük az újabb NER-hízlaló beruházással.

Szinte teljesen biztos, hogy a választásokig nem merik meglépni a vállalhatatlanra duzzasztott újabb közpénz-szivattyút, már csak azért sem, mert a helyi lakosok véleményével mehetnek szembe – nyilatkozta a Hírklikknek Márton Roland, a székesfehérvári képviselőtestület ellenzéki frakcióvezetője.

A legalapvetőbb kérdésre sincs értelmes és elfogadható válasz, jelesül, hogy mi indokolja szakmailag a 35 milliárd forintra duzzasztott projekt a napokban az Európai Közbeszerzési Értesítőben megjelent összköltségét? Márton Roland röviden válaszolt a kérdésre, ugyanis a drágulást semmi sem indokolja. „Főleg ahhoz képest, hogy ez a projekt a kezdetekkor hatmilliárdos tervezett költségről indult.”

Ugyanis 2014-ben a Cser-Palkovics András vezette önkormányzat még egy rendezvény- és vásárcsarnok megépítését képzelte el és ebből „suba alatt, ma már kideríthetetlen motiváció alapján született egy jégkorongstadion. Bár erre még mindig azt mondják, hogy multifunkcionális, de ez nem igaz. A tervező szerint bár átalakítható a hasznos tér, de mindez életszerűtlen, gazdaságilag mindenképpen, az eredeti elképzelésekhez képest pedig egyértelműen. Három napig tartana átalakítani, három napig vissza, mindez ráadásul olyan horribilis költséggel járna, ami elvinné azt a logisztikai előnyt, hogy nem Budapesten található a helyszín, s a feltételezett rendezvény” – vázolta a beruházás anomáliáit a szocialista képviselő.

Az eredeti elképzelés szerint ugyanis mindez a fővárosi Budapest Aréna és a Hungexpo rendezvényeinek jelentett volna versenytársat, nagyjából féláron. Vásárok, kiállítások, koncertek megrendezésére 3-5000 ember igényét kiszolgálva, „mindezt költséghatékonyan, az M7-es autópályától pár percre. Eredetileg ezt a tervezet árazták be 5-6 milliárdra és nemhogy csak fenntartási költségei lettek volna, hanem jelentős bevételt remélhettek a megvalósítás után”.

Márton Roland megjegyezte, hogy akkora infláció azért nem volt az utóbbi hét évben, ami hatról 35 milliárdra duzzasztana egy beruházást. Szerinte leginkább az „zavart be”, hogy a különböző sportlobbik hatására, az eredeti elképzelésből jégkorongstadion és egy nagyságrendekkel drágább terv született, aminek először 14 milliárdos volt a becsült költsége  2017-18-ban, amikor is „Garancsi István cége egyedüli pályázóként megnyerte a beruházást – de már 25 milliárd forintért. Ehhez a kabinet Modern városok programja biztosította volna a forrást, de a drasztikusan megemelkedett összeget látva, a kormány visszamondta a beruházást, az érintettek pedig megpróbálták újratervezni a költségvetést”.

Ezután ismét kiírták a pályázatot s bár érdemben nem igazán változott a műszaki tartalom, de a becsült összeg ismét nőtt, ezúttal 29-30 milliárdra. „Ehhez képest most nettó 35 milliárdért nyert a Garancsi-féle cég, ami a kifizetendő teljes, tehát bruttó összeget számolva, majdnem 44,5 milliárd forint lenne”.

Az országgyűlési képviselő-jelölt szerint Fehérvárnak óriási beruházásokra lenne szüksége, de ebben nincs az elsők között egy jégcsarnok. „Ez feltehetően csak azt a célt szolgálja, hogy egy nyilván túlárazott közbeszerzéssel a Fidesz ’humanoid’ bankszámlája hízni tudjon a Fidesz által is tervezetten elveszthető választások előtt”.

A legfontosabb kérdés, hogy miképpen reagál a történtekre a város, az önkormányzat, mit tehet az ellenzék?

„Az önkormányzati testület megosztott a kérdésben, a projektet csak a fideszes képviselők szavazták meg” – válaszolta Márton Roland. - „Az ellenzék egyöntetűen elutasította azzal a józan érvvel, hogy válság idején nem lehet egy 45 milliárdos jégkorongstadion építésével hergelni az embereket”. Véleménye szerint Székesfehérváron a közszolgáltatások színvonalát kellene inkább erőteljesen és radikálisan növelni. „Ezért van egy javaslatunk, hogyan és mire lehetne ezt a 45 milliárdot a város érdekében jól és észszerűen felhasználni és erről nem mást, mint magukat a fehérvári lakosokat kérdezzük meg”.

Mindezt nem hangulatkeltésnek szánják, hanem egzakt kalkulációval támasztják alá, ugyanis az eredetileg tervezett multifunkcionális csarnok megépítése sem maradna el, de kihozható lenne 10-12 milliárdból, ami – számításuk szerint – az eredeti tervek alapján, éves szinten akár 100 milliós hasznot is termelhetne az önkormányzatnak, a városnak.

„További 7-8 milliárdból a jelenleg meglévő, az Alba-Volán jégkorong klub otthonát képező Raktár utcai jégcsarnok felújítása tökéletesen megfelelne a jégkorongsport igényeinek kiszolgálására, férőhelybővítésre, sőt, akár egy harmadik edzőpálya megépítésére. S ami a legfontosabb, így még beleférne a fent nevezett 45 milliárdba 500 bérlakás megépítése is, erre mi 13 milliárdot kalkuláltunk. De ugyancsak beleférne még az ellenzék által már régóta javasolt diagnosztikai központ fejlesztése, ami egy héten belül tudná nyújtani a fehérvári lakosoknak a CT, MR, ultrahangos képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat. A kalkulációnk szerint még így is maradna a zöld panelprogram megvalósítására, s a legkevésbé sem mellesleg, az összes bölcsődei és óvodai dolgozóinknak egy éves 750 000 forintos pluszjuttatást tudnánk biztosítani” – sorolta a tervezett jégcsarnok költségvetésének Székesfehérvár érdekét szolgáló alternatíváját Márton Roland.

Arra a kérdésre, hogy mindezt miképpen tudnák érvényesíteni, amikor már Garancsiék javára döntött a kormány, az ellenzéki frakcióvezetőnek konkrét terve van. „Egy fehérvári konzultációt akarunk indítani a lakosok elérésével és erről szavazást próbálunk kiharcolni. A felsorolt érvek és számítások alapján, azt hiszem, önmagáért beszél, hogy mi éri meg jobban a városnak: egy szűk lehetőségekkel rendelkező, méregdrága jégstadion vagy a mindennapi életüket hosszú távra biztosító és segítő fejlesztés. Én biztos vagyok benne, hogy ez a beruházás nem fog megkezdődni a jövő tavaszi választásig, akkor pedig a kormányváltással végleg a város javára fordíthatjuk a 45 milliárd forintot és az épül meg, amire szükség van és nem az, ami értelmetlen pazarlás” – nyilatkozta a Hírklikknek Márton Roland, a székesfehérvári képviselő-testület ellenzéki frakciójának szocialista vezetője.