Megalázóan alacsony a magyar bírók fizetése

HírKlikk 2019. július 17. 07:45 2019. júl. 17. 07:45

A Wiener Zeitung arról számolt be, hogy a Die Presse által is említett „Európa és a jogállamiság” címmel hétfőn, Bécsben tartott rendezvényen Gerhard Reissner mellett magyar bírók is sötét képet festettek az igazságügy magyarországi helyzetéről. Önkényes kinevezésekről, a Magyar Bírók Egyesülete elleni támadásokról, méltatlanul csekély fizetésekről beszéltek, és arról, hogy veszélyben van a magyar bírók függetlensége.

A magyar résztvevők beszámoltak a bírói kinevezések körül mutatkozó visszásságokról, arról, hogy a hivatal iránti lojalitás a legfontosabb szempont, és a kvalifikáció szinte alig játszik szerepet. Egy másik bíró a pénzügyi nyomásról számolt be: a fizetések megalázóan csekélyek, és különféle eszközökkel javíthatók, ezeket az eszközöket éppen az Országos Bírósági Hivatal osztja saját belátása szerint és meglehetősen átláthatatlan módon, így kézenfekvő a feltételezés, hogy a hivatal ezekkel a pénzekkel akarja magához kötni a bírókat. Az Európai Bírók Egyesületének a Die Pressében szintén említett tényfeltáró küldöttsége a rendezvényen bemutatta jelentését, amely egyebek között megállapította: „A magyar igazságszolgáltatás rendkívül nehéz helyzetben van,  amely bizonyos tekintetben közel áll egy alkotmányos válsághoz”.

A magyar kormány a jelentés szerint megtűri ezeket a történéseket, és azt, hogy az Országos Bírósági Hivatal teljesen ellenőrizetlenül ténykedik. Gerhard Reissner, az Európai Bírók Egyesületének volt elnöke arról is beszámolt, hogy amikor a küldöttség Budapestre érkezett, a lapok tele voltak azzal, hogy „Soros György szponzorálja a delegációt, amelynek célja, hogy beavatkozzon Magyarország belügyeibe”. Reissner leszögezte: mindezek „hamis hírek, semmi közünk Soroshoz”.

Forrás: Hírklikk