Megdöbbentő vallomás: én is gyártottam a Kubatov-listákat

HírKlikk 2017. április 27. 12:08 2017. ápr. 27. 12:08

Bár a Fidesz rendre cáfolja, időről időre előkerülnek hangfelvételek arról, hogy a párt illegális adatbázisban tartja nyilván a szavazókat, megjelölve a szimpatizánsokat, az elutasítókat és a bizonytalanokat - írja a hvg.hu.

2007-ben a Magyar Rádió közölt egy hangfelvételt arról, hogy a Fidesz egyik választókerületi koordinátora arra buzdította a szociális népszavazás kampányának aktivistáját, hogy a körzetének névjegyzéke alapján haladva írja a felkeresettek mellé a pártállásukat. Nem számított, mennyi aláírást gyűjt az önkéntes, az elsődleges cél az adatbázis frissítése volt. A Magyar Rádió ominózus anyagát több lap is hivatkozza, ám a megjelölt linken már nem érhető el a 2007-es riport. Évekkel később előkerült egy 2009-es felvétel is, ahol állítólag Kubatov Gábor pártigazgató magyarázza, hogyan kell listázni a szavazókat.

Most a rendszeres feljelentéseiről ismertté vált, a Fideszből kizárt Tényi István a Hír Tv-ben beszélt arról, ő is részt vett az illegális adatbázis, az úgynevezett Kubatov-lista gyártásában. "A választópolgárok rangsorolva voltak 1-től 10-ig, a legmegbízhatóbb egyének 10-es pontszámot kaptak, a kevésbé megbízhatóak 1-est, és volt negatív tartomány is, a nagyon-nagyon ellenséges."

Tényi azt állítja, az adatbázis frissül, nagyjából úgy, hogy "aki visszaküldött egy konzultációs kérdőívet, kapott egy pontot". Bizonyítéka nincs, úgyhogy az egészről feltételes módban beszélt. A rendszer pontos működésére nem látott rá, ő olyan listát látott, ahol már be voltak pontozva az emberek. Ő az V. és VI. kerület egy részét járta, a többi között az emberek reakciója alapján lehetett lemérni a szimpátiát. A lista egy számítógépes rendszeren belül üzemelt, és Tényi szerint "üzemelni is fog". A zárt rendszerhez már nem fér hozzá, az adatokat nem mentette le, nincs Kubatov listája.

Az Együtt elnöke, Juhász Péter ugyancsak a műsorban bejelentette, feljelentést tesz az ügyben. "Tényi István azt ismerte be, hogy a Fidesz megbízásából személyes adatait rögzíti állampolgároknak, mégpedig a párthovatartozásuk alapján, ami egy különösen védett személyes adat." Juhász szerint erre most hallottak először bizonyítékot, azért jelenti fel Tényit, mert szeretné ugyanezt egy vallomásban is látni. "Ez kőkemény bűncselekmény" - tette hozzá az Együtt elnöke.
Forrás: hvg.hu