Megemlékezett Karsai Dánielről Gulyás Gergely

HírKlikk 2024. szeptember 29. 14:50 2024. szept. 29. 14:50

Karsai Dánielt idén júniusig nem ismertem személyesen, csak írásaiból, interjúiból, politikai és alkotmányjogi megnyilatkozásaiból. Már találkozásunk előtt tudtuk mindketten, hogy a legtöbb közéleti kérdésben nem értünk egyet, így az aktív eutanázia megítélésében sem – írta a Miniszterelnökséget vezető miniszter Facebook-posztjában.

Mint fogalmaz,

„Ahogyan azonban ő ezt az ügyet képviselte, egy halálos betegséggel és fizikai erejének drámai fogyatkozásával bátran - sőt gyakran öniróniával – szembenézve, az feltétlen tiszteletet parancsol. A betegségével együttjáró fizikai nehézségek semmit sem változtattak igényes jogi kifejezőkészségén, amely az egy nemzedékkel előttünk járó jogászprofesszorok legjobbjainak sajátja volt.

A vita, amit Magyarországon elindított az emberi méltóság tartalmáról, kereteiről és korlátairól – többek között az ő fellépésének következményeként – halálával nem ér véget. A megrendítő betegsége során tanúsított magatartása is ékes bizonyítéka annak, hogy Karsai Dániel az emberi méltóság kiemelkedő képviselője volt.

Nyugodjon békében!"

Karsai Dániel szombat este hunyt el. Az ALS-beteg, 47 éves alkotmányjogász az elmúlt évben azért harcolt, hogy társadalmi párbeszéd alakuljon ki az életvégi döntésekről. Bár Karsai keresete elbukott a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán, az eutanázia kérdése megmozgatta a társadalmat.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom