Megfoszthatják mandátumuktól az orosz törvényhozókat, ha egyeztetés nélkül utaznak külföldre

HírKlikk 2024. július 4. 16:30 2024. júl. 4. 16:30

Megszavazott az orosz alsóház csütörtökön egy jogszabálytervezetet, amelynek alapján megfoszthatják majd mandátumuktól azokat a törvényhozókat, akik a parlamenti kamarák vezetésével való egyeztetés nélkül utaznak külföldre.

Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági bizottságának elnöke, a jogszabály társzerzője a képviselők és szenátorok külföldi utazásaira vonatkozó egyeztetés elrendelését az orosz állam és a külföldre utazó törvényhozók biztonságával indokolta.

Emlékeztetett rá, hogy ukrán bíróságokon távollétükben hosszú szabadságvesztést előíró ítéletek születtek az orosz törvényhozás tagjai ellen, az ukrán büntetőtörvénykönyv 110. cikke alapján, Ukrajna területi integritásának és épségének megsértése címén. Piszkarjov szerint ha egy letartóztatási kérelemmel ellátott ukrán bírósági ítélet bekerül az Interpol adatbázisába, akkor a célország hatóságai kötelesek a körözött személyt őrizetbe venni és átadni Ukrajnának.

„Ahogy mondani szokás, itt nincs mese. Hadd emlékeztessem Önöket, hogy az Interpolnak ma már csak négy ENSZ-tagállam – a Koreai NDK, Mikronézia, Palau és Tuvalu – nem tagja" – mondta.

A bizottsági elnök azt mondta, hogy az orosz törvényhozás tagjait és családtagjaikat többször próbálták már meg külföldön őrizetbe venni. A politikus emellett a döntés állambiztonsági vonatkozására kitérve elmondta, hogy minden képviselő és szenátor jogosult hozzáférni államtitokhoz.

Az orosz törvényhozóknak eddig bejelentési kötelezettségük volt a külföldi útjaikkal kapcsolatban, amit a törvény egyeztetési kötelezettségre változtat meg, a parlamenti kamarák tanácsaival. Oleg Morozov, az alsóházi ellenőrző bizottság elnöke újságíróknak azt mondta, hogy egyeztetés nélküli elutazás esetén a politikust megfoszthatják mandátumától.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom