Meghökkentő eredmény vagy régi reflex - a Fidesszel szavazott a Jobbik a „börtönbiznisz” ellen

Harkai Péter 2020. február 26. 21:00 2020. feb. 26. 21:00

Bár a következő nemzeti konzultációnak is meghatározó eleme, de ennek ellenére, az országgyűlés már kedden minősítette a börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések ügyét. Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogászt, politológust kérdeztük az ellenzéki összefogás meghirdetése után szokatlanul szétzilálódott szavazást követően, hogy miként is értékelhető mindez, ráadásul annak tudatában, hogy a budavári önkormányzat négy jobbikos tagja pár napja kilépett a pártból s ezzel esélyt adtak a kormánypárti kiegyenlítődésnek a testületben?

– Amennyiben az ellenzék első helyre tenné, hogy a Fideszt a következő választáson leváltja, akkor az a minimum, hogy ebben a kérdésben, ami tegnap felmerült, egységesen döntsön – válaszolta megkeresésünkre Szentpéteri Nagy Richárd. – De úgy tűnik, hogy ez az egyeztetés elmaradt. Azt hangsúlyozni lehet, hogy itt nem tartalmi egyeztetésről van szó, ami esetleg igénybe vesz néhány napot, vagy órát, vagy odafigyelést, hanem szimplán arról, hogy hogyan szavazzunk – ez néhány másodpercnyi egyeztetés. Ez olyan „politikai munka”, amit el kell végeznie az ellenzéknek: lehet, hogy nem könnyű egymást elérni a folyosón, de érdemes megpróbálni.

A Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett javaslatot 139 igen (Fidesz-Jobbik), 2 nem (Szél Bernadett és Szabó Szabolcs független), valamint az LMP tartózkodása mellett elfogadták. Az MSZP és a DK politikusai nem szavaztak. Az alkotmányjogász véleménye szerint, joggal elvárható, hogy tartalmilag is egyeztessenek az összefogó ellenzéki pártok, de a jelek szerint, még ott sem tartanak, hogy egyes kérdésekben hogyan kellene szavazni – ami szavai szerint szánalmas:

– A nagy ellenzéki egyeztetések során ez a fiaskó nem engedhető meg, s ha ilyen mégis megtörténik, akkor a honatyák és honanyák nem dolgoznak meg a pénzükért. A különféle szakpolitikai viták természetesek, de abban nem lehet vita, hogy a Fideszt leváltsák és ennek alárendeljenek pillanatnyi saját érdekeket is, ha szükséges.

Szentpéteri Nagy Richárd érthetetlennek tartja, hogy ha már a szavazás technikájában sem sikerül elérni az egységes módot – mi lesz így, ha a pártok különböző érdekeit kell harmonizálni, hogy miként is állnak a „börtönbiznisz” kérdéséhez. Arra a kérdésre, hogy a jelenleg a Jobbikon belüli átrendeződés okozhatott-e némi zavart, megtorpanást a szavazás végeredményében, az alkotmányjogász nem zárja ki a régi „gárdás” reflexek felriadását a kérdésben:

– A Jobbikban valóban a sorok rendezése szükségeltetik. Lett egy új, energikus vezetés és van ennek a vezetésnek egy belső ellenzéke, ami szakításig viszi a dolgokat, ez tény. Ezeket az ember persze megérti, ahogy ül a hegyen és nézi a tigrisek harcát, de ennek előbb-utóbb le kell zárulnia. És ezekben a hetekben befutott egy szavazás, ahol működnek a régi reflexek, hogy nehogy már ugye a börtönben ülők kártérítést kapjanak. És a jelek szerint, a Jobbik most nem tudta rendesen vállalni, hogy kiálljon és elmondja, mit gondol, mert nem nagyon tudta, hogy mit gondol. Ennél nagyobb probléma, hogy nem történt egységes ellenzéki egyeztetés a kérdésről. Még a gyerekek is el tudják rendezni, hogy igen, nem, tartózkodás vagy kivonulás – botrányos az egész folyamat.

Az MSZP és a DK elzárkózását a szavazástól olyan, hasonló belső zavarok eredményének tartja, amiket – bár különböző okokból – a két párt a mostani hetekben megél.