Megkezdődött a szavazás Horvátországban

HírKlikk 2020. július 5. 08:24 2020. júl. 5. 08:24

Megkezdődtek ma reggel hét órakor a horvátországi előrehozott parlamenti választások, amelyeken több mint 3,8 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát.

Bár a kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le és a következő választásokat december végéig kellett volna megtartani, a horvát parlament – a konzervatív-liberális kormánykoalíció javaslatára – május 18-án feloszlatta magát. A kormány szerint, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet most kedvez a választások megtartásának, őszre pedig sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak. emiatt akarták megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új parlamenti többséggel.

Az előrejelzések szerint, azonban sem a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ), sem fő vetélytársa, az ellenzéki baloldali Szociáldemokrata Párt (SDP) nem tud majd egyedül kormányt alakítani, mert egyikük sem képes begyűjteni az ehhez elegendő számú voksot.

A szavazóhelyiségek este hét óráig lesznek nyitva.

A horvát választási iroda honlapján folyamatosan beszámol a részvételi arányról. Az exit pollos felmérések eredményét közvetlenül az urnazárás után hozzák nyilvánosságra. Az első részeredményeket 21 óra után közli az országos választási iroda.

A szábor 151 képviselője közül 140-et az ország tíz választókerületében választanak meg, minden választókerületben 14-et a politikai pártok listáiról. A nemzeti kisebbségek összesen nyolc képviselőt juttathatnak be a törvényhozásba – közülük a magyarok és az olaszok egyet-egyet, a szerbek pedig hármat. További három képviselőt a horvát diaszpóra választ meg. Itt csak azok voksolhatnak, akiknek nincs bejelentett lakcímük Horvátországban.

A parlamentbe jutási küszöb 5 százalék. A mandátum négy évre szól.

A 2669 jelöltre és 192 listára Horvátországban csaknem hétezer szavazóhelyiségben adhatják le voksaikat az állampolgárok. Külföldön 112 szavazóhelyiségben 185 ezren voksolhatnak, a legtöbben – mintegy 60 ezren – Bosznia-Hercegovinában.

A járványhelyzet miatt, szigorú előírások szerint folyik a szavazás.

Míg a választási bizottságok tagjainak kötelező a szájmaszk viselése, a választópolgároknak csak ajánlott.

Azok, akiknek házi karantént rendeltek el, vagy vasárnap reggel a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, és ezért nem tudnak megjelenni abban a szavazóhelyiségben, ahol a választói névjegyzékben szerepelnek, mozgóurnát igényelhetnek otthonukba, de felkérhetik egyik családtagjukat is vagy egy bizalmi személyt, hogy leadja voksukat.

Az Országos Választási Bizottság (DIP) a hét elején még úgy tájékoztatott, hogy azok, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, illetve diagnosztizálták náluk a Covid-19 betegség tüneteit, nem vehetnek részt a választásokon. A DIP azonban a hét közepén megváltoztatta döntését, miután az alkotmánybíróság felszólította a testületet, hogy vizsgálja felül határozatát, mert sértheti a választások alkotmányosságát és jogszerűségét.

Forrás: MTI