Megnyerhető 2022, ha az ellenzék komolyan veszi, hogy győzni akar

Harkai Péter 2020. október 1. 17:15 2020. okt. 1. 17:15

Amennyiben a stratégiai kérdésekben mihamarabb döntés születik, annál hatásosabb ütőerőt tud képviselni az ellenzék a következő választáson. A konstruktivitásuk kedvező, de legkésőbb tavaszra már egységes és kész koncepció kidolgozását kell megindítani – nyilatkozta Horn Gábor.

Két napja ült össze a hat ellenzéki párt képviselője, Molnár Zsolt (MSZP), Arató Gergely (DK), Hajnal Miklós (Momentum), Ungár Péter (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Lukács László (Jobbik) a Republikon Intézet online konferenciáján, hogy a közös listával és az előválasztással kapcsolatos elképzeléseiket egyeztessék.  A legfontosabb, a közös lista kérdése eldőlni látszik, de a részletekben még vannak különbözőségek. Az mindenesetre világosan kiderült, hogy amennyiben az ellenzék győzni akar, márpedig győzhet a következő választáson, mihamarabb pontot kell tenni az egyeztetési tárgyalások végére – közölte megkeresésünkre az online fórum moderátora, az intézet alapítványi elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy a közös lista elfogadása formálódik vagy inkább hátrébb lépnének a pártok ennek elfogadásától, Horn Gábor válaszában jelezte, hogy 2013 óta követi viszonylag közelről a pártok „együttműködünk vagy nem kínlódását” és azóta mondják a pártoknak folyamatosan, hogy a megoldás az előválasztás lenne. Véleménye szerint, most állnak a legközelebb ahhoz, hogy ebből valóban jelentős eredmény is születhet. Azt látja, hogy a pártok folyamatosan egyeztetnek egymással, ami a konferencián is egyértelműen bebizonyosodott, bár jóindulatú provokációval vetette fel azt a kérdést, hogy azon kívül, hogy „orbán takarodj” van-e egyéb mondandójuk a magyar társadalomnak s maga is meglepődött, hogy mind a hat pártdelegált olyanokról beszélt, amiket össze lehet egyeztetni.

„Egy évvel ezelőtt is volt már hasonló rendezvényünk és ott még nagyon-nagyon különböző dolgok hangoztak el, olyan programszerű kinyilatkozások, amik nem fértek volna meg egy közös együttműködésben. Most azt látom, hogy sokkal közelebbről és kooperatívabban érveltek a pártok. Most reálisnak tűnik, hogy létrejöhet egy olyan közös program, amivel 2022-ben eséllyel tudnának indulni – erre én ma egyértelműen látom a lehetőséget” – közölte Horn.

Abban hivatalosan is egyetértés van, tette hozzá, hogy a 106 körzetben egy-egy hivatalos jelölt legyen, bár ennek lehetnek következményei. Szabó Tímeát idézte, aki megállapította, hogy az egy jelöltes lehetősége „szinte megrendeli” az egy listát. Ebbe a koncepcióba nagyon nehéz lenne másként belevágni, bár a választási matematika szerint, nem elképzelhetetlen a kétlistás indulás, de ez csak a meglévő reális esélyeket rontaná: „ez a józan belátás szerint is az egy lista felé nyomja az ellenzéket.”

Arra a felvetésre, hogy mindez borítékolja a miniszterelnök-jelölt személyében való megállapodást is, Horn Gábor hangsúlyozta, hogy ebben előválasztás kell, hogy döntsön, amire van közös szándék. Az előválasztást még az egyéni körzetek esetében is teljes egyetértéssel fogadják az ellenzéki pártok, mindössze ennek részleteit kell még véglegesíteni. Van, aki mind a 106 körzetben igényelné, más vélemény szerit csak azokban a körzetekben kellene, ahol valódi verseny van, akad olyan felvetés is, hogy a 15 ellenzéki körzet maradjon ki – a politikai elemző szerint mindet legkésőbb tavaszig véglegesíteni kell. Még az is nyitott kérdés, hogy egy- vagy kétfordulós legyen a miniszterelnöki előválasztás.

Horn szerint az egylistás kérdés elfogadása azon múlik, hogy a hat ellenzéki párt vezetői hisznek-e abban, hogy lehet nyerni a Fidesz ellen: „mert ha meggyőződésük, hogy lehet nyerni 2022-ben, akkor szerintem elementáris és racionális érdekük az egy lista. Ha azt gondolják, hogy nem lehet nyerni, akkor tucatnyi racionális érv szólhat a kétlistás megállapodás mellett, mi a fenének összeállni, ami egy csomó megoldandó problémát és egyeztetést jelent, akkor inkább méressenek meg külön-külön és derüljön ki, kinek erősebb a támogatottsága. Én a konferenciánk eredményeként most azt látom, hogy erős a közös akarat az ellenzéki győzelem esélyéről. Ez 2018-ban még nem volt így tapasztalható.