Megszállhatják a benzinkutakat az autósok, de nem biztos, hogy az áremelés miatt

HírKlikk 2023. december 9. 10:51 2023. dec. 9. 10:51

Hatalmas roham várható az év végén, miután a NAV oldalán megjelent legfrissebb jövedéki adómódosítás alapján 2024. január 1-jétől a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz literenként az adó mértéke. Ez azt jelenti, hogy az áfával együtt a magyaroknak valamivel több, mint 41 forintot majd pluszban kell fizetniük az üzemanyagért.

A Pénzcentrumnak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője azt mondta, nagyjából fél százalékos „lökést" adhat az éves inflációnak a jövedéki adó. Arra azonban nem számít, hogy a benzinfogyasztás jelentősen csökkenni fog. Hozzátette, hogy várhatóan nagy sorokat láthatunk majd a kutaknál december utolsó napjaiban – ha nem is akkorákat, mint éppen egy éve, a benzinárstop kivezetése előtt.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint is várhatóak sorok, de nem elsősorban a drágulás miatt – a december vége a sok útra kelő miatt amúgy is húzósabb időszak. Az éves infláció tekintetében viszont úgy számol, hogy természetesen megdobja majd az inflációt a jövedéki adó januári emelkedése, de a családok jobban odafigyelnek majd arra, mennyit költenek a tankolásra, hiszen egy átlagos tank esetében egy 41 forintos emelés akár 2-3 ezer forintos pluszt is jelenthet majd, arra azonban nem számít, hogy ezrek teszik majd le végleg az autót.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom