Megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya

HírKlikk 2021. november 26. 06:15 2021. nov. 26. 06:15

Az Orbán-kormány csak 2023-tól ígér jelentős béremelést a pedagógusoknak, de ennek is súlyos ára lehet.

Végig kell gondolni, van-e értelme annak, hogy a közoktatásban tanító pedagógusok jelenleg is közalkalmazottként dolgoznak, míg a szakképzésben oktatók foglalkoztatása már a Munka törvénykönyve alapján történik – egyebek mellett erről is beszélt nemrég Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke a Debrecen Televízióban, amit a Debreciner.hu szemlézett.

Pósán szerint nem kérdés, hogy a pedagógusbéreket újra kell tervezni, ehhez említette példaként a szakképzést, ahol már nincs egységes bértábla, hanem egyéni bérezés van, így az egyéni teljesítményeket is jobban lehet jutalmazni.

Viszont Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke figyelmeztetett: a Munka törvénykönyve kevesebb védelmet nyújt, mint a közalkalmazotti törvény, például könnyebben el lehet bocsátani valakit, ha nem közalkalmazott. Emlékeztetett arra is, a szakképzésben nem teljesültek az ígéretek, egyéni béralkukra egyáltalán nem került sor, sok dolgozó bére pedig alig, vagy egyáltalán nem emelkedett.

A szakszervezet álláspontja szerint a szerzett jogokat mindössze egy távoli ígéret fejében venné el a kormány. „A 2023-tól szóló, jelentősebb béremelésre tett ígéretet egy tollvonással ugyanúgy elvehetik, mint ahogy elvették a minimálbérhez kötött bérezést is 2015-ben (egyébként jól értjük az időpontot: akkor lesz jelentős béremelés, ha a pedagógusok »jól« szavaznak a jövő év tavaszán)” – írta Totyik Tamás.