Megtiltották, hogy magyar jelképeket használjanak a munkácsi magyar középiskola tanévnyitóján

HírKlikk 2023. szeptember 5. 20:25 2023. szept. 5. 20:25

A munkácsi II. Rákóczi Ferenc magyar középiskola tanévnyitóján az intézmény vezetői nem engedélyezték a magyar jelképek használatát. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozott.

A KMKSZ elnöksége nyilatkozatában sajnálattal állapította meg, hogy „a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában tapasztalható folyamatok tovább csökkentik a minőségi magyar tannyelvű oktatás megmaradásának esélyeit a városban”. A legnagyobb kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet vezetése felháborítónak tartja, hogy „az intézmény korábbi igazgatójának indokolatlan felmentését követően, a Munkácsi Városi Tanács által kinevezett új igazgató nem engedélyezte a magyar nemzeti szimbólumok használatát a tanévnyitó ünnepségen”.

A nyilatkozat szerint „ez semmilyen törvényi előírással nem ellentétes, és Ukrajna függetlensége óta a nemzetiségi nyelven oktató-nevelő intézményekben bevett gyakorlat. Úgy véljük, hogy a munkácsi városvezetés által folytatott magyarellenes akciók etnikai feszültségeket gerjeszthetnek, ami nem szolgálja sem a kárpátaljai közösség, sem Ukrajna érdekeit" – áll a KMKSZ elnökségének MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

 A munkácsi magyar tannyelvű középiskola korábbi igazgatóját, Schink Istvánt idén januárban menesztették. Az ügyben bírósági eljárás van folyamatban a magyar fél által benyújtott panasz nyomán. Az iskola élére két héttel a tanévkezdés előtt kinevezett Marija Pauk korábban az egyik munkácsi óvoda igazgatója volt, nem tud magyarul, és nem kötődik a magyar közösséghez.

A Kárpátalja is beszámolt az évnyitóról. A lapnak az ünnepség előtt Popovics Béla tanár elmondta, szomorú és fel van háborodva, amiért Munkács vezetése ilyen helyzetet teremtett a magyar iskola kapcsán. „Ez a cinizmus, ez az agresszivitás döbbenetes számomra, hogy el akarják törölni a magyar oktatást itt, ebben a gyönyörű Latorca-parti városban, és nagyon hamar megtalálták a kiszolgáló személyzetet, azokat az embereket, akik ezt megvalósítják, vagy meg akarják valósítani, a komisszárok mindig előkerülnek" – mondta. Szerinte az a cél, hogy a magyar iskolát megszüntessék. 

Marija Pauk megbízott igazgató arra kérdésre, hogy az ünnepségen a magyar közösség miért nem gyakorolhatta a jelképek használatára vonatkozó, alkotmány által garantált jogait, megjegyezte, „Jelenleg mi Ukrajnában élünk. Az állami szimbólum, a címer, a zászló és a himnusz ukrán, ezért Ukrajna-szerte csak ilyen zászlók lesznek. Mi csak a törvényeket alkalmazzuk, Ukrajnában élünk és ukrán szimbólumokat használunk.”

A tanévnyitón csendes tiltakozással jelezték szülők, diákok és a tanári kar, hogy nem értenek egyet a tilalommal. Az iskola udvarán egymás mellett felsorakozva szinte farkasszemet néztek az új iskolavezetéssel. 

„A szülők eleve azért íratják ebbe az iskolába a gyerekeket, hogy magyarul tanuljanak, sok nem magyar szülő is szeretné, ha gyermekét magyarul oktatnák, és ezek a jogok sérülnek, meg az a hagyomány, ami nagyon régen megvan a város gyönyörű, fantasztikus hangulattal, hagyományokkal, tradíciókkal rendelkező iskolájában” – mondta Popovics, aki úgy vélte ez a lépés a városvezetés részéről sztálini időket idéz, miközben Ukrajna minden szinten deklarálja, hogy az Európai Unió tagja kíván lenni. Az EU-ban pedig alapérték a kisebbségek védelme.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom