Megvan a költségvetési alku a német elnökséggel a Bloomberg szerint

HírKlikk 2020. december 9. 14:20 2020. dec. 9. 14:20

Lengyelország és Magyarország kompromisszumot kötött Németországgal a vétójuk visszavonásáról a Bloomberg hírügynökség szerint.

Az alku részletei még nem ismertek. Az ügyről a lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozott az amerikai hírügynökségnek. Szerinte ezt a kompromisszumot a többi 24 uniós tagország is jóvá hagyhatja majd. Az ügyben az Euronews megkereste Havasi Bertalan szóvivőt, aki még nem válaszolt.

Magyarország és Lengyelország azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alapot és a költségvetést, mert az unió a demokrácia állapotához kötné a kifizetéseket. A varsói bejelentésre emelkedett a lengyel valuta, a zlotyi árfolyama. Egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják – teszi hozzá a 444.

A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják.

A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával. Ez a 444 korábbi információi szerint, és most a lengyel RMF értesülései szerint is jelentős követelése volt a magyar miniszterelnöknek.