Megvan a köztársaságpárti egyetértés az MSZP-Párbeszéd lakhatást-támogató javaslatai mögött

HírKlikk 2020. október 17. 13:12 2020. okt. 17. 13:12

Az MSZP-Párbeszéd konkrét törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy az átlag jövedelműeknek és az az alattiaknak is méltó lakhatási körülményeik legyenek – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke péntek este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Az egyetemek polgárainak autonómia, az embereknek pedig tisztességes lakhatás jár, mondta Kunhalmi Ágnes, aki az Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak éppen folyó Vas utcai demonstrációjáról érkezett a stúdióba. A hallgatók nem engedték, hogy a kormány kiürítse az egyetem épületeit.

„Alkotmányjogi panasszal éltek az SzFE hallgatói. Ha nem kapnak választ, akkor az országgyűlési képviselők negyede megtámadhatja a modellváltást az Alkotmánybíróságnál” – mondta a szocialista politikus jelezve, a hallgatói fórum bölcs belátásán múlik, hogy elfogadják-e, hogy az országgyűlési képviselők alkotmányos jogosítványaiknál fogva megadják ezt a segítséget. 

Elmondta, az elvi egyetértés megvan, mint ahogyan az MSZP-Párbeszéd lakhatást támogató, most benyújtott törvényjavaslata mögött is, amelynek egyik eleme az igazságos, sávos rezsitámogatás. „Egy olyan igazságos rendszer kell, ami az alul lévőknek, az átlagkereset körülieknek vagy az alatt keresőknek segít többet, mert ma minden ellátórendszer a gazdagokat segíti, miközben a lakosság 70-75 százalékának semmilyen megtakarítása nincs. A rezsinél mi sávokban gondolkozunk, az első egy nagyon olcsó alap, a második az átlagfogyasztásig segítene” – ismertette Kunhalmi.

A javaslat lakásfelújításokról szóló részéről is beszélt. „Ma vidéken 1,4 millió Kádár-kocka van. Rengetegen laknak ilyen házakban, és nekik nincs esélyük az előfinanszírozásra. Mi azt mondjuk, hogy hozzuk létre az Otthonteremtési Alapot, legyen benne az állami pénzünk, az EU-s forrás és esetleg még lehet benne piaci tőke is. Alanyi jogon, aki rászoruló és ebbe belép, annak a lakását újítsa fel az állam: 40-60 százalék rezsimegtakarítást el lehet könyvelni, és ebből a megtakarításból finanszírozza vissza az az egyén, aki ezt igénybe vette”.

Hangsúlyozta, alapvetően a most a rendszerben lévő pénz elosztását kell megváltoztatni. „Ebben a többi köztársaságpárt is egyetért, hogy általában az átlag- és átlagkereset alatti embereket támogassuk, ebben hasonló a gondolkodásunk” – mondta az MSZP társelnöke.