Mellár Tamás: az orbáni gazdaságpolitika zsákutca, nincs jövője

Millei Ilona 2023. augusztus 15. 07:00 2023. aug. 15. 07:00

„Nem túlzás azt mondani, hogy az egész orbáni gazdaságpolitika gazdaságilag, társadalmilag és külpolitikailag is zsákutca. Nem folytatható, nincs kimenete, nincs perspektívája, nincs jövője” – véli Mellár Tamás közgazdász. Az országgyűlési képviselő szerint az Orbán-rendszer egyik nagy bűne, hogy hagyta és hagyja kivándorolni az igazán hadra fogható, közepesen vagy jól kvalifikált munkaerőt Magyarországról, cserébe pedig Keletről és Ázsiából tanulatlan munkaerő jön be olcsó pénzért, betanított munkásnak. A rossz gazdaságpolitika árát a társadalom fizeti meg, noha nem is vétkes. Az elit viszont jól él. A történelem ismétli önmagát.

Ausztriában minden nyolcadik külföldi munkavállaló magyar állampolgár. Júniusban 124 718 magyar dolgozott Ausztriában. Ugyanakkor jelenleg is gőzerővel toborozzák az ázsiai és egyéb vendégmunkásokat magyarországi munkákra. Az ezzel foglalkozó kölcsönzőcégek elsősorban a Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizsztánból hoznak be munkásokat. Mi a haszna annak, hogy a magyar munkavállalók elárasztják Ausztriát, ide meg vendégmunkásokat hoznak?

Volt itt egy időbeli eltolódás, a korábbi években olyan alacsonyak voltak a munkabérek, hogy az rákényszerítette a magyar embereket, a megélhetésükért menjenek el külföldre munkát vállalni. Ebből persze az következne, hogyha a bérek dinamikusan emelkednének nálunk, akkor ezek az emberek visszajönnének, de ez nem feltétlenül van így. Azért nincs, mert itt valójában van egy szerkezeti probléma is. Azok a magyarok, akik kimentek Ausztriába, Németországba, vagy az EU más tagállamaiba dolgozni, azok viszonylag magasan kvalifikáltak, és ebből következően, őket nagyjából jól megfizetik. Most viszont olyanokat keresnek, akik alkalmasak az összeszerelő üzemekbe, az akkumulátorgyárakba, alacsonyan kvalifikált emberek főleg Ázsiából vagy Kelet-Európából. Ott egyszerűen segédmunka vagy betanított munka van, ráadásul nagyon sok esetben az egészségre káros környezetben. Vagyis egyszerűen egy csere is történt, a viszonylagosan magasabban kvalifikált magyar munkaerő ment ki Nyugatra a magasabb bérekért, cserébe viszont Keletről és Ázsiából tanulatlan munkaerő jött be olcsó pénzért betanított munkásnak azokba az összeszerelő üzemekbe, amelyek alacsony hozzáadott értéket termelnek, s magasabb béreket nem is tudnak fizetni. 

Kinek a haszna ez?

Ez tulajdonképpen magának az Orbán-rendszernek a sajátossága és a jellemzője, ugyanis ez a rendszer tudatosan arra összpontosított, hogy itt Magyarországon ne a high-tech iparágakba ruházzanak be, amelyeknek magas hozzáadott értéktartalmuk van, hanem inkább olyan szektorokba, ahol alacsony hozzáadott értéktartalom van, s ahol alacsony béreket kell fizetni. Ennek lett az eredménye az, hogy erre a magyar munkaerő-tartalék elfogyott, mert azok, akik képesek voltak dolgozni, nem voltak hajlandóak ebbe belemenni, és inkább elmentek Nyugatra. Azok meg, akik itt maradtak, erre is alkalmatlanok, és így tulajdonképpen képződött egy vákuum. 

Mi lett volna a jó megoldás?

Az, ha Orbánék az EU-s pénzekből évekkel ezelőtt olyan vállalatokat, vállalkozásokat, olyan üzemeket hoztak volna létre, amelyek a high-tech iparágakba termelnek, s magas munkabéreket tudnak fizetni. Akkor az a viszonylag jól kvalifikált munkaerő itthon maradt volna, tudott volna itthon boldogulni. Igen ám, csakhogy Orbánék számára ennek volt egy hátulütője, mégpedig az, hogy ezek az emberek viszont tudtak volna arról gondolkodni, hogyan is néz ki ez az ország, és a szavazatukkal mondjuk nem a Fideszt támogatták volna. Ettől kezdve, Orbánéknak sokkal jobb megoldás volt az, ha a hazai építőipart, a hazai szolgáltatásokat, illetve a külföldi összeszerelő üzemeket támogatják. Ez ugyanis olyan alacsony képzettségű munkaerőt szív föl, amelyet könnyű manipulálni, befolyásolni és maguk mellé állítani. 

Tulajdonképpen Orbánék a butaságot importálják…

Hát igen, de ez a rendszer lényege, ez szükséges a rendszer fönnmaradásához. Így tudnak itt sikeres vállalkozók lenni Mészáros Lőrinc, meg a többiek. Nyilván a világpiacra nem tudnak kimenni, és a világgazdaságban semmilyen eredményt nem tudnak elérni, mert Magyarországon már nincs munkaerő, elfogyott. Ezért kell ezeket a munkásokat külföldről behozni. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár már májusban kijelentette, hogy a vállalkozók imádják a Fülöp-szigeteki munkavállalókat, és bár az év elején alig pár ezer „harmadik országbeli” állampolgár érkezett Magyarországra dolgozni, de a jövőre nézve, változást jósolt ezen a téren. De miért is imádják a Fülöp-szigeteki munkavállalókat a mi vállalkozóink?

Nyilvánvalóan azért, mert azok a termelési szektorok, amelyeket ők birtokolnak és bővítenek, és amelyek az Orbán-kormány számára kedvesek, azok ezt az alacsony képzettségű munkaerőt követelik meg. Ezeknek az ázsiai munkavállalóknak nagyobb a tűréshatáruk, a munkabírásuk. Ők képesek három műszakban dolgozni, hajlandók rossz munkakörülmények között is munkát vállalni, amit egyébként az itt született magyar munkavállalók nem tolerálnának, nem fogadnának el. Hát persze, hogy a „mindenbe belemenő” munkavállalókat örömmel alkalmazzák a vállalkozók. Nyilvánvalóan a rabszolgatörvény is azért született meg 2018-ban, nehogy lehetőség legyen arra, hogy a munkások megszerveződjenek, hogy az érdekeiket képviselni tudják. Az a munkaerő, amelyik bejön, két ok miatt teszi ezt. Vagy azért jön, hogy rövid idő alatt valamekkora jövedelemre szert tegyen, és aztán hazamenjen, vagy dobbantónak használva az itteni munkahelyét – mivel ez már uniós ország –, tovább akar majd menni Nyugat felé. Semmiképp sincs arról szó, hogy erre hosszú távon lehet építeni. Orbánék nyilvánvalóan azzal sem számoltak, hogy mi van akkor, ha ez a munkaerő itt akar maradni. Akkor ez az eddigi migrációs politikát is fölborítaná, ahogy azt a nimbuszt és társadalomképet is, hogy mi, magyarok vagyunk mindennek a közepe. Németország is azt gondolta 30-40-50 évvel ezelőtt, hogy majd bemennek a törökök, elvégzik azt a munkát, amit a német emberek nem akarnak elvégezni, és majd utána elmennek haza. Hát, nem egészen ez történt. Csak nehogy abba a csapdába essen Magyarország is, hogy idejönnek ezek az emberek, akik elvégzik azt a munkát, amit a magyarok nem akartak elvégezni, de utána nem mennek haza. Jobb esetben tovább mennek Nyugatra, de, ha itt maradnak, akkor annak nyoma lesz a magyar társadalomban, az egész ellátási rendszerben, és egyéb vonatkozásban is. 

A cigányok is föl voltak háborodva azon, hogy nem őket képezik át azokra a munkákra – pedig sokan jelentkeznének rá –, amikre behozzák a távol-keleti meg egyéb országokból a külföldi munkásokat. Ez nem érné meg az Orbán-rendszernek?

Nyilvánvalóan nem, mert nem ugyanaz a státuszuk. Azokkal a külföldiekkel, akik idejönnek dolgozni, könnyebben el tudnak bánni, haza tudják zavarni őket, ha valami bajuk van velük. De ha a magyar állampolgárságú cigányok nem elégednek meg azzal, amit kapnak, elégedetlenkednek, próbálnak sztrájkolni, azt már nehezebben tudnák kezelni. Orbánék szempontjából sokkal jobb a külföldi vendégmunkás, mert az jobban ki van szolgáltatva nekik. Ők még a magyar cigányságnál is jobban ki vannak szolgáltatva.

Viszont továbbra is itt marad az a tanulatlan cigány réteg, amelyik gyakorlatilag az éhhalál szélén küzd a saját létéért…

Igen, de ez Orbánéknak tulajdonképpen jó, mert négy évenként a választások előtt adnak nekik egy kis pénzt, egy kis „anyagi támogatást”, és akkor ők szépen leszavaznak a Fideszre. Ez a legutóbbi választáson az én körzetemben, Pécsen, ahol én is indultam – és nyertem –, nagyon is jól látszott. Ott, ahol romák laktak, 90 százalékos többséggel a Fideszre szavaztak. Sehol másutt. Nyilván nem véletlenül volt ez az eredmény. 

Ugyanakkor már gőzerővel toborozzák a magyar munkásokat Németországba is, az egyik hirdetés leírása szerint bruttó 18,84 eurós (középárfolyamon 7218,38 forintos) kezdő órabérrel keresnek targoncásokat. Az, hogy a magyar munkavállalóknak megéri kimenni, még érthető, de ott ez a kereseti szint nagyjából általánosnak mondható. Vagyis a németek nem spórolnak a munkabéren. Miért éri meg nekik?  

Ne felejtsük el, hogy Magyarországról nem a legalacsonyabb képzettségű, és nem a legrosszabb emberek, hanem jó emberek mentek el. Ez az őrült nagy veszteség ebben az egészben, és az Orbán-rendszer egyik nagy bűne, hogy hagyja ezeket a jó embereket kimenni. Persze, hogy Ausztria meg Németország örül neki, hiszen viszonylag jól kvalifikált, normális magyar embereket kapnak kedvező bérekért. Mi is kint voltunk a közelmúltban, és a szolgáltatási szektorokban találkoztunk nem egy, nem két magyar emberrel, akik jó minőségű munkát végeznek. Mert tudják, hogy a dolog kiszámítható számukra, tudják, hogy mennyi pénzt kaphatnak, és nem kell nekik megalázkodni. Azt mondták, hogy nem is hajlandók hazajönni Magyarországra. Ausztria meg Németország pedig megköszöni nekünk, hogy mi kiképeztünk egy olyan munkaerőt, amelyet ők jól tudnak foglalkoztatni, meg alkalmazni, és amelyik elfogadja azt a bért, amit kínálnak számára. Merthogy azok a bérek még mindig sokkal magasabbak, mint a magyarországiak.

És akkor gyakorlatilag itt maradnak a betegek, öregek, nyugdíjasok, meg képzetlenek? Hiszen a magyar lakosság majdnem tíz százaléka vándorolt ki már eddig is az EU-csatlakozás óta…

És nem a legrosszabb tíz százalék, hanem az igazán hadra fogható, közepesen vagy jól kvalifikált munkaerő. Ez viszont majd a termelékenységünkben jelent nagy problémát. Az a legnagyobb gond, hogy itt maradunk mi, főleg nyugdíjasok, meg azok a fiatalok, akiknek nincs semmilyen iskolai végzettségük, és csak tengenek-lengenek.

Azért ez egy elképesztő jövőkép a társadalomnak…

Abszolút az. Nem túlzás azt mondani, hogy az egész orbáni gazdaságpolitika gazdaságilag, társadalmilag és külpolitikailag is zsákutca. Nem folytatható, nincs kimenete, nincs perspektívája, nincs jövője! Persze, egypár évig el lehet vele „zötykölődni”, különösen akkor, ha a magyar társadalom és az ellenzék is annyira gyenge, hogy nem képes bármit is tenni a változás érdekében. Abszolút érvényes az, amit Bibó István leírt 1947-ben: „eltorzult magyar alkat, zsákutcás magyar történelem”. Ez abszolút így van most is, a történelem ismétli önmagát. 

De iszonyú árat fogunk fizetni érte…

Igen, és mi fizetjük meg, akik ebben nem vagyunk vétkesek. Az elit viszont jól él.