Mélyülő szegénység Magyarországon

HírKlikk 2021. május 12. 17:00 2021. máj. 12. 17:00

A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb. Ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak. Ezt a láthatóan leszakadó réteget az út szélén hagyták.

Az átlagos életszínvonalról a statisztikai számok 2010 óta – az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta – cáfolhatatlanul javulást mutatnak a felszínen. Alatta viszont elkeserítő kép tárul elénk – írja az Mfor.hu.

Ahogy sok más területen, az ördög itt is a részletekben rejlik. A probléma nem a statisztikai módszertannal van, hanem az elmúlt néhány évben kialakult trend eredményez brutálisan kiábrándító számokat. A friss, Központi Statisztikai Hivatal által évente kiadott, Háztartások életszínvonala című kiadvány alapján, például a nyugdíjasok elszegényedése egyre nagyobb méreteket ölt. Az időskori ellátások növekedése ugyanis teljesen elszakadt a bérek látványos emelkedésétől, ami azért okoz problémát, mert az Orbán-kormány által 2011-ben bevezetett új nyugdíjszámítási módszer nem veszi figyelembe a bérek növekedését. A bérek emelkedése pedig felhúzza a szegénységi küszöb értékét is, ami miatt egyre többek ellátása csúszik be ez alá a szint alá. A szegénységi küszöb értéke a 2020-as kiadvány szerint 105 259 forint volt 2019-ben. Valójában azonban sokan havi 67 ezer forintból élnek Magyarországon. Ennyi a szegénységi küszöb alatt élők átlagos jövedelme.

A rossz anyagi helyzetben lévő magyarok közt sok a közmunkásként dolgozó is, akiket például a jellemzően alacsony végzettségük miatt nehezen lehetne a versenyszférában foglalkoztatni, és nem is nagyon van rájuk igény.

Egyre nagyobb ütemben mélyül a szegénység Magyarországon, akik pedig ide tartoznak, azok egyre távolabb kerülnek attól a lehetőségtől, hogy valamikor fel tudjanak emelkedni a szegénysorból, javuljon az életszínvonaluk. A szociális ellátórendszer szűkmarkúsága is konzerválja a leszakadt, szegénységben élő háztartások helyzetét.

Forrás: mfor.hu