„Mennyire szeretne inkább egy másik kormányt másik miniszterelnökkel”? – ezt is kutatják már

NVZS 2024. október 9. 07:30 2024. okt. 9. 07:30

„Mennyire szimpatizál az alábbi politikusokkal: Toroczkai László, Magyar Péter, Dobrev Klára, Orbán Viktor, Vitézy Dávid? Értékelje az 1-5 közötti skálán” – a többi között ezt a kérdést teszi fel a Magyar Társadalomkutató Kft. nevében telefonáló kérdező. A kutatás keretében többfelé tapogatózik a megrendelő, aki/ami arra is kíváncsi, hogy mennyire elégedett a dolgok menetével, kire szavazna a megkérdezett, s kit fogadna el kormányfőnek.

Újabb közvélemény-kutatást folytat a Magyar Társadalomkutató Kft., amely nem először végez olyan felmérést, amelyről erőteljesen gyanítható, a kormány kíváncsiságát hivatott kielégíteni. Az egyik közösségi platformon jelent meg ezzel kapcsolatos információ.

A kérdések kifejezetten érdekesek, pontosabban az érdekes, amivel kapcsolatban a megrendelő szeretné megismerni a hangulatot. Az persze szokványos, hogy fel kívánják mérni a közvéleményt arról, merre látják menni az ország dolgait, vagy, hogy kire szavaznának, ha most lenne választás, sőt, még az sem meglepő, hogy érdeklődnek: vidéken vagy városban, illetve mennyire jó a válaszadó anyagi helyzete.

Arra viszont felszalad az ember szemöldöke, amikor azt kérdezik tőle, hogy van-e olyan ismerőse, aki az elmúlt 12 hónapban nem bejelentett állásból tett szert keresetre?  Erre az embernek az első gondolta az, hogy alakul a rákosi időket idéző házmester-tempó besúgó rendszere...

Ami a konkrét politikai kérdéseket illeti: kíváncsiak arra is, hogyan ítéli meg a válaszadó Orbán munkáját, ám az már érdekes, hogy az a kérdés is elhangzik, vajon mennyire szeretne inkább egy másik kormányt másik miniszterelnökkel? Illetve, hogy ki lenne jó miniszterelnöknek. 

Arra is rákérdeznek, hogy a válaszadó mennyire szimpatizál a felsorolt politikusokkal – itt Orbán Viktor, Magyar Péter, Toroczkai László és Dobrev Klára neve nem okoz meglepetést, ám az már igen, hogy Vitézy Dávid is felkerült a listára. 

De nem csak a nevek kerülnek szóba, témák is, mégpedig abban a kontextusban, hogy az elmúlt időszakban előjött-e a környezetében az alábbi: vendégmunkások Magyarországon, migráció, infláció, a közoktatás helyzete, lakásárak, ukrajnai háború és az uniós vezetés. És ezeket a nagyon rossztól a nagyon jóig terjedő négyes skálán véleményezni is kell. 

Azt nem lehet tudni, de azért sejthető, hogy kinek a megbízásából készül a közvélemény-kutatás. Miként ugyanis a HVG korábban írta, a Magyar Társadalomkutató Kft. nem egyszer végzett már adatfelvételi feladatokat a kormányzathoz köthető megbízóknak, mint a Nézőpont Csoport vagy az MTVA. S elég sokatmondó az is, hogy az alábbi két kutatás van aktuálisan kiemelve a honlapján: „Magyar Pétert önteltnek és agresszívnak tartja a magyarok a többsége”, „Magyar Péter dulakodását igaznak tartja, EP-képviselővé válását helyteleníti a magyarok a többsége”.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom