Merkel még akkor is kiáll a jogállamiság mellett, ha Orbán Viktorról van szó

HírKlikk 2020. július 9. 16:45 2020. júl. 9. 16:45

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét Németország tölti be. A program stratégiáját és céljait szerdán mutatta be Angela Merkel az Európai Parlament előtt. A kancellár felszólalását követő képviselői kérdések közt Magyarország is szóba került – írja a 444.hu.

portál arról számol be, hogy Győri Enikő, fideszes politikus arra szólította fel Merkelt, hogy a német elnökség harcoljon ki egy olyan méltányos és kiegyensúlyozott költségvetést, amely megerősített kohéziós politikával rendelkezik.

A momentumos Cseh Katalin pedig azt kérte, hogy a német elnökség érje el, hogy az uniós támogatásokat közvetlenül a civilszervezetekhez juttassák, ahelyett, hogy „azt a kormányt támogatnák, amely lábbal tiporja az EU értékeit.” A politikus úgy gondolja, hogy nem lépnek fel a magyar kormánnyal szemben és ez hosszú távon az EU stabilitását veszélyezteti, a magyar demokrácia pedig végleg leépül.

A kormánypárti felszólalásra Angela Merkel nem reagált, viszont Cseh Katalin felszólalására kijelentette, hogy „a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó. Nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon.” A német kancellár azt is hozzátette, hogy mind az Európai Parlamentnek, mind az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösségi pénzek oda kerüljenek, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Forrás: 444.hu