Merkel nem vesz részt Boris Johnson piszkos játékában

HírKlikk 2019. augusztus 23. 09:40 2019. aug. 23. 09:40

Angela Merkel kancellár felmutatta Boris Johnsonnak a határait, és világossá tette: az EU nem engedi magát megzsarolni a kemény brexit fenyegetésével, erre mutatott rá a legnagyobb német közszolgálati műsorszóró, az ARD, fő híradóműsorában és honlapján.. Boris Johnson piszkos játékot játszik, és Merkel világossá tette: ebben nem vesz részt. És ezt nagyon jól tette.

Merkel ugyan nem fogja tudni megakadályozni, hogy Johnson és emberei belpolitikai céljaikhoz használják fel eszközként az uniót, de legalább megnehezítette ezt. Jelezte: nem rajtunk, európaiakon múlik, ha kemény brexitre kerül sor, és értésre adta, hogy nincs rá hatással a brit kalandorság szélsőséges formája, amikor valaki nem csak elmegy a szakadékig, hanem még jól ki is hajol. Merkel a szaván fogja Johnsont, ha az azt mondja, hogy Nagy-Britannia október 31-én mindenképpen távozik az EU-ból, akár megállapodással, akár anélkül.

Ezzel kényszeríti Johnsont, hogy színt valljon. Ha Nagy-Britannia egyik napról a másikra harmadik ország lesz, akkor majd szabadkereskedelmi megállapodást kell kidolgozni - mondta Merkel. Németország és az EU a rendezett brexitet részesítené előnyben, de felkészül minden lehetőségre. Az üzenet: szeretnénk szoros kapcsolatban maradni, de nem bármi áron. Ezzel Johnson aduja ezzel elértéktelenedett, ő ugyanis még mindig arra épít, hogy a rendezetlen brexittől való félelem mégis engedményekre kényszeríti majd az Európai Uniót. Merkel Johnsont teszi felelősségé a backstop ügyében is. A backstop garanciát jelent a jövőre nézve, hogy az uniós tagállam Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között nyitva marad a határ. Johnson ragaszkodna ahhoz, hogy ezt a záradékot töröljék. Merkel ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a backstop egy meg nem oldott probléma helyét jelzi. A May féle kilépési megállapodás szerint a problémára egy kétéves átmeneti rendezés idején kell megoldást találni.

Merkel ebben pragmatikusnak mutatkozott: ha nincs ennyi idő, akkor gyorsabban kell eljárni, és ehhez mindkét félnek erőfeszítéseket kell tenni. Értsd: konkrét javaslatokat vár a britektől, mindenféle ködös követelések helyett, mégpedig gyorsan. Mintegy mellékesen még egy határidőt is kitűzött erre, 30 napot, ami nyilvánvalóan legázolja a briteket. Johnson persze a saját érdekeinek megfelelően fogja kiaknázni a látogatást, mert számításaiba beleillik az európai szárazfölddel való bármilyen konfliktus. A számítása pedig az, hogy a belpolitikában erőt mutat, távol tarja magától a veszett brexit-pártot, és mindenekelőtt megőrzi és kiépíti a hatalmát. Ebben az EU szívesen látott bűnbak. A briteknek azt lehet kívánni, hogy mielőbb átlássanak Johnson játékán - Angela Merkel ezt már megtette.

Forrás: Hírklikk