Mérő László: Orbán Viktor alkatilag képtelen békében élni

HírKlikk 2020. december 17. 09:01 2020. dec. 17. 09:01

Mérő László matematikus-pszichológus a HVG című hetilapban azt próbálja megfejteni, hogy a miniszterelnök számára miért van akkor is hadiállapot, ha alkalmas ellenség híján, nincsen háború.

Miért keresi mindig a háború lehetőségét Orbán Viktor? – boncolgatja a kérdést Mérő László matematikus-pszichológus a HVG-ben.

A miniszterelnök beszédmódja egyre militaristább Mérő szerint, aki emlékeztet: a napokban is „partra szállni” ment Brüsszelbe. „Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát” – mondta szeptember elején, és azóta szinte minden megnyilvánulása harcról, háborúról, fegyverekről, vezénylésről szól, akár orvosokról, akár Brüsszelről, vagy a költségvetési deficitről beszél.

Mérő számba veszi annak a lehetőségét is, hogy vajon készülhet-e valódi harcra a miniszterelnök, majd megállapítja: Orbán alkatilag képtelen békében élni és vitatkozni azokkal, akik más nézetet vallanak, még egy békés interjút sem hajlandó adni egy olyan orgánumnak, amely nem rokonszenvezik vele. A lelke mélyén akkor is katona – folytatja –, ha igazi, éles háborút soha nem látott. Tökéletesen illik rá az, ahogyan az Osztrák–Magyar Monarchia egyik tábornokát jellemezték a feljebbvalói: „kiváló katona. Úgy harcol, mintha elhinné a saját hadijelentéseit.”

Csakhogy Orbán nem katona, hanem politikus, és ennek következményei is vannak, úgy Magyarországon, ahogy az Európai Unióban. Abban viszont nem kételkedik Mérő, hogy – mint fogalmaz – Orbán bukása után Európa vissza fog minket fogadni, mert oda tartozunk akkor is, ha néhány évig bedőltünk Orbánnak.

Forrás: HVG