Messze nem lefutott meccs az uniós pénzek felszabadítása Magyarország számára

HírKlikk 2022. november 10. 14:27 2022. nov. 10. 14:27

​​​​​​​A német kormánykoalíció mindhárom pártja felszólította Olaf Scholz német kancellárt: nagyon alaposan vizsgálja meg a jogállamisággal kapcsolatban javasolt magyar reformokat, és csakis abban az esetben támogassa a visszatartott támogatások felszabadítását, ha Budapest be tudja bizonyítani, hogy komolyan szándékozik foglalkozni a demokratikus visszaesés miatt régóta fennálló aggályokkal – adta hírül az amerikai Politico európai kiadása. Mire a Politico cikke megjelent, a Budestag illetékes bizottsága már döntött is.

Az Európai Unió tagállamainak decemberben kell majd dönteniük arról, hogy megvonják-e az úgynevezett jogállamisági eljárás alapján visszatartott 7,5 milliárd eurónyi költségvetési pénzt, vagy úgy ítélik meg, hogy a Budapest által javasolt reformok elegendőek a szankciók elvetéséhez. További 5,8 millió euró forog kockán az újjáépítési alapból – vázolja a helyzetet a Politico cikke.

Budapesten korrupcióellenes aktivisták figyelmeztettek a héten arra, hogy Orbán Viktor becsapja az Európai Uniót a reformígéreteivel, amelyek egyébként is elégtelenek. És a berlini Bundestag képviselői osztják ezt a nézetet. Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártja (SPD), a Zöldek és a Szabaddemokrata Párt (FDP) – vagyis a három koalíciós párt – frakciói indítványt nyújtottak be, amelyben az „kérik”, a kormánytól: alaposan vizsgálja meg, hogy a magyar reformok „járnak-e fenntartható hatással a gyakorlatban”, és ha nem, akkor a német kormány vonja le a megfelelő következtetéseket, és szavazzon az összeg felszabadítása ellen.

Az indítvány elsősorban a jogállamisági mechanizmus keretében felfüggesztett, költségvetésből származó támogatásra vonatkozik. Ugyanakkor negatív értékelés esetén hatással lehet az újjáépítési terv kapcsán felfüggesztett pénzre is – jegyzi meg az írás.

A Politico birtokába jutott indítvány hangsúlyozza: „Komoly kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányban megvan-e a politikai akarat arra, hogy ne csak papíron, hanem a valóságban is végrehajtsa a javasolt reformokat”. Az indítványt alighanem elfogadja a parlament, mivel a többséggel rendelkező három kormányzó párt fogalmazta meg. Még ma, csütörtökön este szavazni is szándékoznak róla, és a kormány a dokumentum elfogadása esetén nem hagyhatja figyelmen kívül a saját pártjainak állásfoglalását.

A javaslat felszólítja az EU Bizottságát is: biztosítsa, hogy a magyar fél által javasolt reformok elegendőek legyenek az összes jogállamisági hiányosság kezelésére. A német kormányzó pártok frakciói azt javasolják, hogy mindaddig, amíg a bizottság ezt nem tudja garantálni, a német kormány a támogatások visszatartására szavazzon, és ezen az álláspontján a kormány csakis akkor változtasson, amíg Magyarország nem tud „megfelelő bizonyítékkal szolgálni” arra, hogy a problémákat megfelelően, „hatékony módon kezeli”.

Egy lépéssel közelebb

Mire a Politico cikke megjelent, a német parlament Európa Bizottsága már el is fogadta az indítványt – adta hírül hivatalos oldalán a Bundestag.de. Az indítványt a koalíciós frakciók, valamint a Baloldal frakció szavazta meg, az AfD ellene szavazott, a CDU/CSU frakció tartózkodott. Az indítvány benyújtásával a képviselők azzal a jogukkal éltek, amely szerint lehetőségük van állásfoglalásra a szövetségi kormánnyal szemben, amint ezt az Alaptörvény 23 cikkelyének 3. bekezdése rögzíti.

Az EU tanácsában a döntés minősített többséggel kell meghozni, de számos ország – köztük Hollandia, Belgium és Írország – már bíráló álláspontra helyezkedett Magyarországgal szemben. Németország szavazata így döntő lehet abban, hogy a pénzeket ne folyósítsák.  

A Politico emlékeztetett arra is, hogy Orbánt Berlinben hűvösen fogadták, amikor felkereste Scholz kancellárt, hogy igyekezzen megszerezni támogatását.

Forrás: Hírklikk