Messze nincs vége: még két hét lehet hátra a járvány csúcspontjáig

NVZS 2021. április 9. 15:12 2021. ápr. 9. 15:12

Csökkenés után ismét lehet egy kisebb kiugrás a halálos áldozatok már megismert bostoni koronavírus-modellezésében: a tényadatokkal frissítetten, rendszeresen karbantartott prognózis az elmúlt hetekben ugyan mérsékelte a korábbi rémisztő halálozási számait, ám közben fokozatosan kitolta a járvány várható csúcspontjának dátumát, most pedig egy újabb felfelé történő kiugrást sem zár ki a lefelé tartó trendvonalhoz képest. Konkrétan: a legrosszabb szcenárió szerint április 25-e táján még mindig csaknem 300 áldozatot követelhet Magyarországon a koronavírus-járvány. 

A Bill Gates által is támogatott amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) járványmodellező szakembereinek prognózisa jelentősen javult az elmúlt hónapban, aminek az oka – miként a magyarországi helyzet elemzésében rámutatnak – a felgyorsult oltási program pozitív hatása. Elemzésükben ezt egyébként számszerűsítik is: eddig 4100 ember halálát mentette meg az oltakozás. Arra számítanak, hogy július 1-jével 6,3 millió magyar lesz már beoltva. Mondjuk, ez jócskán alatta marad annak, amit Orbán Viktor mai „interjújában” mondott, nevezetesen, hogy már június 1-jéig 7 millió ember lesz beoltva. Az orbáni szám megvalósulásához persze az kell – s ezt ő is elismerte –, hogy az emberek regisztráljanak az oltásra, merthogy vakcinával már lassan Dunát lehet rekeszteni.  

Mindenesetre ami az elhunytak számát illeti: míg március elején – ahogy a Hírklikk részletesen megírta – arra számítottak, hogy a járvány csúcspontján (amit akkor még április 3.-ára modelleztek) a helyzet legkedvezőbb alakulása esetén 443, a legkedvezőtlenebb szcenárió szerint 560 ember hunyhat el koronavírus következtében Magyarországon. Most, egy hónappal később, már jóval kevesebb halálos áldozattal számolnak, ugyanakkor csaknem két héttel kitolták a pandémia várható csúcspontját: a modelljük szerint április 16.-án lesz  csúcspont, amikor is 298 lehet a napi elhunytak száma. (A hivatalos – mai magyar – adatok szerint az elmúlt egy napban 285 ember hunyt el koronavírus-fertőzéssel összefüggésben.) 

Ugyanakkor – ahogy a mellékelt grafikon is mutatja – a csúcspont után is előfordulhat még egy újabb felfelé kiugrás, amikor közel ennyi lehet a halálos áldozatok száma.  

.
Forrás: IHME

Júliusig az összes halálos áldozat számát – július 1-jéig – most 32 ezer főre modellezik, ami szintén kevésbé drámai (bár éppen eléggé az még így is), mint az egy hónappal ezelőtti prognózisukban szereplő 35 500 (nem szólva a legrosszabb forgatókönyvük szerinti közel 50 ezerről). A hivatalos – mai magyar – adatok szerint az elhunytak szám 22 966. 

De nem csak ez az egy modellezés létezik, számos továbbit készítenek más szakemberek, s ezek azért jócskán eltérnek egymástól. Annyi biztos, hogy nem a legpesszimistább az IHME modellezői által készített prognózis, ami ráadásul nagyon kedvezőnek tűnő lecsengéssel számol (a többiekhez képest legalábbis).

Forrás: IHME 

Delphi: a MIT modellező csoportja  
Imperial: Imperial College London
LANL: The Los Alamos National Laboratory
SIKJalpha:  SI-KJalpha model from the University of Southern California