Mészáros Lőrincé a legnagyobb családi vállalkozás, ezen a válása sem változtat

HírKlikk 2020. szeptember 19. 10:20 2020. szept. 19. 10:20

Magabiztosan vezetik Mészárosék a Forbes családi listáját: a legnagyobb hazai családi vállalkozás 252,3 milliárd forinttal a Mészáros csoport, csaknem 50 milliárddal előzik meg a második felcsuti családot.

A sorrendet nem fogja felborítani Mészáros Lőrinc válása sem, mert a lap a családi vállalkozásokba azokat az érdekeltségeket számítja be, amelyekben vér szerinti rokon a tulajdonos vagy a felső vezető, így a házastárs, Mészárosné Kelemen Beatrix cégrészét vagy vezető pozícióját nem veszi figyelembe – szúrta ki a 24.hu.

A nyilvános bázisokban elérhető adatok szerint, nem is maradt sok cég Mészáros Lőrinc nejének a nevén. Pedig korábban komolyabb portfóliót mondhatott magáénak: volt idő, amikor vezette az Echo TV-t, ugyanakkor egy 16,5 milliárd forint felett diszponáló alapkezelőt birtokolt felesben a férjével, és három tőzsdei cégben is érdekelt volt.

Szerepe a cégbirodalomban azonban ugyanúgy formális, mint Mészáros Lőrinc gyerekeié. Beatrix, Ágnes és az ifjabb Lőrinc ugyan több vállalkozásban résztulajdonos, sőt vezető tisztségviselő is egyes cégekben, mégis azt állítják a Mészáros-féle céghálót közelebbről ismerők, hogy mivel Orbán haverja a vagyonkezelő, így feladatot és vagyont nem engedhet át a családtagjainak sem. Tény, hogy egyik gyerek sincs ott a milliárdosok toplistáján, és Mészárosnét sem jegyzik a legvagyonosabbak között.

A Forbes 2019 végén Mészáros Lőrinc vagyonát 407,7 milliárd forintra tette, és ha ez nem is vethető össze egy az egyben a családi vállalkozásra kihozott 252 milliárd forintos becsléssel – mert más időpontra vonatkoznak és más a számítási módszer –, a két adat érzékelteti a nagyságrendet.

Forrás: 24.hu