Mészáros Lőrinc cége 29 milliárd forint értékű kötvényt bocsáthat ki

HírKlikk 2019. augusztus 29. 19:02 2019. aug. 29. 19:02

Az Opus Global Nyrt. a július 1-jén indult Növekedési Kötvényprogramon belül von be forrást, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalta, hogy a kibocsátott papírok legalább felét lejegyzi.

A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlés szerint a Mészáros Lőrinc többségében lévő Opus Global Nyrt. Igazgatóságának döntése értelmében a vállalatcsoport – kihasználva a kötvénykibocsátásban rejlő előnyöket – tervezetten 28,6 milliárd forint bocsátana ki kötvényeket, a forrást akvizíciós terveinek megvalósítására és finanszírozásának megújítására használná fel. A tervezett kötvénykibocsátásra a részvényesek felhatalmazása után kerülhet sor.

A közleményből az is kiderül, hogy a társaság a jövőben tervezett kibocsátandó kötvényekre az MNB által elvárt befektetési szintnél négy fokozattal magasabb, BBB- besorolást, a társaságra vonatkozóan pedig BB minősítést szerzett az elemzést végző független nemzetközi hitelminősítőtől, a Scope Ratings GmbH-tól.

Az MNB Monetáris Tanácsa által március 26-án megalkotott Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében az MNB július 1-jétől 300 milliárd forintos keretösszeg erejéig a program feltételeinek megfelelő, hazai székhellyel rendelkező nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott jó minősítésű kötvényeket vásárol majd mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon. 

Magyarországon hozzávetőleg 100-150 olyan cég van, amely kellően nagy egy 1 milliárd forint feletti, 40-60 cég egy 10 milliárd feletti kötvénykibocsátáshoz – vélik a jegybankban.

A kötvénykibocsátáshoz hitelminősítés szükséges, ezt július elejéig húszan indították el. Az általuk tervezett kibocsátások összegei 3-30 milliárd forint között ingadoznak, átlagosan 20 milliárd forintot tesznek ki. A kötvények tervezett futamideje 5-10 év között alakul, azok kevés kivételtől eltekintve fix kamatozásúak lennének, s azokat kibocsátóik a lejáratkor egy összegben törlesztenék.

Forrás: MTI/Hírklikk