Mészárosné, az aranytojást tojó tyúk

Föld S. Péter 2020. június 4. 14:15 2020. jún. 4. 14:15

Mészáros Lőrincről köztudott, hogy még álmában is termeli a pénzt, ébren sem kell lennie, mert cégei maguktól is előállítják a profitot. Mostanra kiderült, hogy a gázszerelőből lett milliárdos feleségének is aranykeze van, amihez nyúl, az rögvest nemesfémmé alakul. A Mészárosné Kelemen Beatrix által tavaly alapított tévétársaság ugyanis működésének első kilenc hónapja alatt 120 millió forintos nyereséget termelt, ami – ismerve a média világának lassú megtérülésről tanúskodó számait – több mint kiváló teljesítmény.

Mészárosné nem új a média a világában. 2019. március végéig az Echo  tévénél töltött be vezető pozíciót, egészen addig, amíg le nem igazolta őt az Ozone TV-t és a Life TV-t is működtető KESMA. Mészárosné rögtön elnöki beosztásban kezdte működését, és már első munkanapján megalapította a Media Vivantis Műsorszolgáltató Zrt.-t, mely csoport rögtön az első – nem teljes – évben csodát tett: míg más csatornák az első néhány esztendőben többnyire csak viszik a befektetők pénzét. Mészárosné vállalkozása az üzleti könyvek adatai szerint, áprilisi indulása óta, a decemberi zárásig 120 millió forintot hozott a konyhára. Mészárosné nem vette ki a pénzt, hanem – nyilván a nehéz időkre is gondolva – jó gazda módjára visszaforgatta, és eredménytartalékot képeztek belőle.

Itt jegyeznénk meg, hogy a médiavállalkozók többnyire lassú megtérüléssel számolhatnak – már amennyiben, egyáltalán várható valamilyen nyereség. Ritka eset, hogy egy újság, tévé, rádió már az első évben tetemesnek számító nyereséget hozzon. Nyilván kell hozzá némi ügyesség és szakmai jártasság, de – és senkit nem szeretnénk elkeseríteni – mindez messze nem elég. Talán a nagyközönség előtt sem titok, de a szakma számára alapvetés, hogy a bevételek igen jelentős hányadát a hirdetések teszik ki. Sok cégnél az állam a legnagyobb hirdető, sőt, a kormányhoz közeli médiumok esetében az a jellemző, hogy gyakorlatilag az állami hirdetésekből él a vállalkozás.

A történethez tartozik, hogy Mészárosné tévéjében idén május eleje óta vezérigazgatói minőségben dolgozik Hajdú Péter, aki ismert televíziós személyiség, mindemellett beszállítóként több ismert tévéműsorban is közreműködött, és nem mellesleg annak a Sarka Katának a volt férje, aki Rogán Antal miniszter egykori feleségének, Rogánné Gaál Cecíliának a barátnője. A két hölgyhöz harmadikként egy időben barinői minőségben a néhai filmmogul, Andy Vajna felesége, Vajna Tímea is csatlakozott. Utóbbival kapcsolatban azonban újabban olyan értesülések kaptak lábra, hogy Zoltán nevű kedvesével Amerikában él, vagyis, nem tudni, hogy az említette két ex-feleség viszonylatában van-e még nexus az özveggyel, akire időközben nemcsak a szerelem, de hamarosan az amerikai állampolgárság is rátalálhat Amerikában.