Mi a Fidesszel szemben a hátrányos helyzetű családokat segítjük

Nagy András 2018. március 7. 14:39 2018. márc. 7. 14:39

Miközben már a Margitszigetre is 10 milliárdos stadiont épít a kormány, továbbra is több tízezer családot fenyeget a kilakoltatás réme. Amíg ma a sportlétesítmények építése kap kiemelt nemzetgazdasági státuszt, több százezer család van, akiknek az otthona minden erőfeszítésük dacára nem üti meg méltó lakhatáshoz szükséges európai minimumszintet. Például mert penészes, beázik, vagy szúvas padlóval van ellátva.

Pedig találhatna megoldást a kormány a lakhatási problémákra, ha akarna. Csak körül kéne néznie, hol vannak olyan helyi programok, amik alkalmasak ennek a valódi nemzeti ügynek a kezelésére. Megkérdezhetnék Csige Tamást például, hiszen Hajdúdorog polgármestere már tavaly egy olyan otthonteremtési programot indított el a kelet-magyarországi kisvárosban, amiről példát vehetnének a nagyvárosok, de a fővárosi kerületek is.

Maga a program nem bonyolult: az önkormányzat az ingatlaneladásokból befolyt pénzből létrehozott egy 10 milliós alapot. Ebből aztán bérlakásokat vásárolt és újít fel, amiket szociális alapon oszt ki, magyarul kizárólag a rászoruló családok juthatnak ezekhez. Az első két család álma tavaly szeptember végén vált valósággá, ők akkor vehették birtokba az önkormányzat által első megújított ingatlanokat.

Csige az örömteli kulcsátadás kapcsán elmondta, hogy Hajdúdorogon sok család él, akik önhibájukon kívül veszítették el lakásukat, például a devizahitelek bedőlése miatt, vagy pénz híján eddig esélyük sem volt otthont alapítani. „Mi a CSOK-ot favorizáló Fidesz-kormánnyal ellentétben a hátrányos helyzetű családokat segítjük, de a gyermeküket egyedül nevelő szülőket sem zártuk ki a programból, ők is pályázhattak.” Fontosnak tartja ugyanakkor, hogy a kedvezményezettek maguk is erőfeszítéseket tegyenek azért, hogy lakhatásuk biztosítva legyen.

„Ma a CSOK az egyetlen állam által biztosított lakásfinanszírozási kedvezmény. Ez azonban csak a jómódúak kiváltsága! Hogy miért mondom ezt? Gondoljunk bele: három gyermek esetén a CSOK biztosította tízmillió forint igencsak kevés, pláne ha azt vesszük alapul, hogy a mai világban a fiatal házasok, családok nem rohangálnak több millió forinttal a zsebükben, hogy saját otthonra tegyenek szert.”

Az MSZP-s városvezető a jövőbeni tervekről úgy nyilatkozott, mindenképpen folytatják, mert a program iránt nagy volt az érdeklődés. Persze az Csige is elismeri, hogy Fidesz által teremtett költségvetési helyzetben, a helyi önkormányzatok adóbevételeinek elvétele miatt ma nem könnyű egy Hajdúdorog méretű településnek előteremteni a fedezetet újabb ingatlanok megvásárlásához. Egy kormányváltás esetén remélhetőleg olyan állami vezetőink lesznek, akik visszaadják a helyi önkormányzatok jogait és az adóbevételekből is több marad majd itt helyben. Akkor még többet fogunk tudni tenni a lakhatási gondok megoldásáért – mondta.