Mi kellhet még, hogy fellépjenek a magyarok a korrupt rendszer ellen?

NVZS 2020. október 21. 19:08 2020. okt. 21. 19:08

„Lehet, hogy ennek a felmerésnek az eredménye még Orbánnak is meglepetést okozott, de egyelőre együtt tud élni ezzel, ahogy a magyar társadalom is együtt tud élni az orbáni rendszerrel, igaz, ez az egyik pillanatról a másikra megváltozhat” – mondta a Hírklikknek Szentpéteri-Nagy Richárd arra a felmérésre reagálva, miszerint a magyar lakosság 72 százaléka valamilyen formában jogállamisági kritériumokhoz kötné az uniós pénzek kifizetését. Az alkotmányjogász, politológus szerint, a magyar társadalom jó része pontosan tudja, hogy a Fidesz-rendszer korrupt, de úgy vannak vele, hogy „ezek is lopnak, azok is, de ezeket legalább ismerjük”. Ugyanakkor, ha lenne egy erős alternatíva, aminek lenne esélye, akkor más volna a helyzet.

Meglehetősen érdekes eredményt hozott egy, a Politico által megszerzett európai felmérés. Az Európai Parlament által a Kantar által készített közvéleménykutatás keretében azt vizsgálták, mennyire támogatja (vagy nem) az európai közvélemény azt, hogy jogállamisági kritériumokhoz kössék az uniós pénzek kifizetését. Annak fényében pedig, hogy a szinte teljes médiát kézben tartó – kétharmados többséggel kormányzó – Orbán-kormány hónapok óta ördögtől valónak tartja ennek a két dolognak az összekapcsolását, s vétóval fenyegeti a következő hét év uniós költségvetését és az azonnali segítséget hozó uniós segélyalap felállítását, több mint biztató, hogy a magyarok  több mint kétharmada támogatja a jogállamisági kritérium kikötését:

Teljesen egyetért az összekapcsolással: 36 százalék
Részben egyetért az összekapcsolással: 36 százalék
Hajlik arra, hogy ne értsen egyet az összekapcsolással: 13 százalék
Elutasítja az összekapcsolást: 5 százalék
Nem tudja: 10 százalék.

Orbán megteheti, hogy efelett is átsiklik

Szűk kétharmad versus szűk háromnegyed – ezt az eredményt hozta tehát a magyarok körében a felmérés, s adódik a kérdés: hogyan tudja ezt idehaza, illetve az európai színtéren kommunikálni Orbán? Egyáltalán, kell-e, fog-e vele foglalkozni, vagy egyszerűen átsiklik felette, ahogy gyakran teszi a számára kényelmetlen tényekkel.

„Az eredményből az látszik, hogy a magyar emberek tiszta, jogszerű jogviszonyt szeretnének. Ennek ellenére, Orbán simán megteheti, hogy nem foglalkozik a felmérés eredményével. Eddig is elég volt neki a relatív többség, de még az abszolút is megvolt” – közölte felvetésünkre Szentpéteri-Nagy Richárd. Lehet, hogy ez a felmerés még Orbánnak is meglepetést okozott – merthogy ezt nem ők mérték –, de egyelőre tudja ezt kezelni, együtt tud élni ezzel politikailag is, ahogy a magyar társadalom is együtt tud élni ezzel az orbáni rendszerrel – mutatott rá, hozzátéve azonban, hogy ez persze az egyik pillanatról a másikra megváltozhat.

Kommunikációs szinten ugyan sarokba lehet szorítani Orbánt ennek a felmérésnek az eredményével az európai uniós színtéren – értett egyet közbevetésünkkel az alkotmányjogász, politológus, ám figyelmeztetett, hogy az ördög a részletekben rejlik. Orbán érvelhet akár azzal is, amivel az igazságügyi minisztere, Varga Judit érvelt is, miszerint a jogállamiság nem egy egyetemes fogalom („pedig nem az”) – mondott egy esetleges példát a védekezésre.

A bűnök az égig érnek

Szentpéteri-Nagy szerint a magyar társadalom pontosan tudja, hogy a mai egy korrupt rendszer, hogy a kormányon lévők lopnak, ugyanakkor az emberek jó része azt gondolja, hogy az ellenzékre nem lehet szavazni. Ennek okát egyrészt a médiaviszonyokban kell keresni, másrészt az ellenzék morális és intellektuális állapotában, ami nem igazán rózsás.

„Azon a napon, amikor szavazni kell, az emberek elmennek voksolni (még ha az időköziken kevésbé is), egyszerűen morális késztetést éreznek erre, még a Kádár-korban is az urnákhoz járultak” – fejtette ki a szakértő, aki szerint ha pedig választani kell, akkor a Fidesz mellett több érvet is fel tudnak hozni. A társadalom hozzáidomult a rendszerhez, tisztában vannak az emberek azzal, hogy az korrupt, a többség pedig nem is tudja felmérni, hogy mennyire az, hogy mennyit lopnak a hatalmon lévők, „ha tudnák, akkor kitérnének a hitükből, merthogy az égig érnek a bűnök” – fogalmazott.

Nem lehet összevetni a kétezres évek lopásait a 2010 óta tapasztalttal, sőt, már akkor sem lehetett a két oldal lopásait összemérni, merthogy a fideszesek már ellenzékben is loptak – mondta Szentpéteri-Nagy, aki szerint azonban hiába tudja ezt a társadalom, még így is elfogadja a kormányzó pártot. Ugyanakkor a meggyőződése, hogy ha lenne egy erős alternatíva, aminek lenne esélye, akkor más volna a helyzet.

Amíg nincs alternatíva...

„De ahhoz sok minden kellene: narratíva, egység, erő, temérdek pénz, rengeteg munka, komoly utcai jelenlét – ha ez lenne, akkor könnyen el tudna fordulni a társadalom a Fidesztől” – szögezte le, hozzátéve: jelenleg nemigen van, hová fordulni. Pedig lehetne rendes alternatíva is, de mit láttunk? Egymás kicsinálását, egymással veszekedő pártokat – fejtegette.

Amit látunk jelen pillanatban az, hogy mindenki a Fidesztől balra helyezkedik el – kivéve a neonáci Duró Dóráékat –, s hogy kiegyenlítődtek a viszonyok. A Fidesz és a nem-Fidesz nagyjából fele-fele arányban van jelen a társadalomban, azonban még kell valami plusz az ellenzéki oldalon ahhoz, hogy le lehessen győzni a Fideszt.

(Az EU egyes tagállamaiban született eredményt – grafikonos formában – itt lehet megtekinteni.)