Miért nem ér meg 10 milliárdot a kormánynak a Lánchíd felújítása?

HírKlikk 2020. június 30. 05:00 2020. jún. 30. 05:00

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Lánchíd felújításáról kérdezte Orbán Viktort hétfőn az Országgyűlésben.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: a felújítás még nem kezdődött meg, a kormány ugyanakkor több más fontos döntést is hozott, példaként említette az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt 6 milliárd forintot, a tűzijátékra tervezett 1,3 milliárd forintot, továbbá a közlekedési múzeum megtervezésére fordítandó 7,8 milliárdot, valamint azt, hogy az MTVA jövő évi költségvetéséhez 20 milliárd forintot „dobtak hozzá", luxusszállodák felújítására pedig 83 milliárdot költöttek.

A Lánchíd felújításához a főváros 10 milliárd forintot kér. Miért nem ér meg ennyit a kormánynak a híd rekonstrukciója? – kérdezte.

Orbán Viktor azt válaszolta: a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint, a fővárosi önkormányzat március 31-én 180 milliárd forintos állampapír-állománnyal rendelkezett. Az utána következő legtöbb ilyen pénzzel rendelkező önkormányzatnak kevesebb mint 20 milliárdja van – jegyezte meg. Hozzátette továbbá azt is: valóban létezik a turizmus fejlesztésére a Kisfaludy-program, de a teljes igazság az, hogy a kormány támogatásával 650 panziót újítottak fel és 20 ezer szálláshely kapott támogatást.

Harangozó Tamás visszakérdezett: ha a 180 milliárd forint csak úgy ott van, akkor Tarlós István korábbi főpolgármester kilenc év alatt mit csinált?

A központi költségvetésnek be kell szállnia a hídfelújításba – jelentette ki.

A miniszterelnök megismételte: „a kormány által állítólag nyomorgatott" Budapest számláján 180 milliárd forintnyi, bármikor mozgósítható állampapír van. A kormány – még Tarlós István főpolgármestersége idején – ennek ellenére, megszavazott 6 milliárd forintot a Lánchídra, és ez áll a főváros rendelkezésére – közölte.

Úgy fogalmazott: a Lánchíd felújításához nem a pénz hiányzik, hanem a szakértelem, „Mekk mesterekkel nehéz".

Forrás: MTI