Miklós György: mintha két univerzumban élnének a fideszes és nem-fideszes szavazók

HírKlikk 2023. október 26. 17:50 2023. okt. 26. 17:50

Országos rendszerszíntű probléma van az oktatásban és egyénileg tehetetlenek vagyunk ellene, nincs nálunk hagyománya annak, hogyan lehetne a szülőknek is beleszólniuk a változásba – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában a Szülői Hang vezetője. Miklós György, aki most már a Szülői Hang alapítványi kurátoraként beszélt arról, hogy hét éve álltak össze és közben tanulták meg, hogyan kell használni egy ilyen csoportot. 

„A legnyilvánvalóbb az lenne, ha a problémákat a kormánynak tudnánk elmondani, írtunk is leveleket, aztán az lett az érzésem, hogy magam is meg tudnám írni a válaszokat, mert a jól ismert kommunikációs panelek vannak benne, csak más sorrendben. Egyszer előfordult, hogy több órán keresztül tárgyaltunk Maruzsa Zoltán államtitkárral a beiskolázással kapcsolatban, de változás nem történt. A pedagógus szervezetekkel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, a közoktatási platform részeként igyekszünk konstruktívan részt venni a szakmai anyagok elkészítésében.”

Miklós György azt is nagy eredménynek tartja, hogy van egy olyan közösségi csoport a Facebookon 198 ezer taggal, ahol szülők és pedagógusok együtt vannak. Mint mondta, mindkét oldalban sok feszültség van, a szülők és a pedagógusok is mondanak a másikról mindenfélét, „de azt is meg tudtuk teremteni a csoportban, hogy bár csodát nem tehetünk, de akinek van problémája, az kérdezhet és sokszor hasznos tanácsot kap mástól, és találkozhat hasonlóval, akinek ugyanolyan a problémája van. Lélekben tudjuk támogatni egymást, és folyamatosan szervezünk főleg online akciókat, mert abba könnyebb bevonni a szülőket.”

Országos felmérés a Pulzus kutatóval együtt

A szülők egy nagyon heterogén társaság, de ami alapvető probléma, hogy kezdenek elfogyni a pedagógusok, már nem válik szét, hogy mi a szülők vagy a pedagógusok problémája, igaz, hogy a változás a pedagógusok jogállására vonatkozik szigorúan, de a szülőknek húsbavágó, hogy ki megy be az órára – mondta Miklós György a kutatásról. Hozzátette, kiválasztották a státusztörvény kritikus pontjait, mint a pedagógushiányt, azt, hogy nem szakképzett pedagógus tartja az órákat, hogy a pedagógusok áthelyezhetők, hogy teljesítményalapú bérezés van és hogy fegyelmi is kapható.

„A többség, kétharmad ellenzi ezeket, de ha összességében tesszük fel a kérdést, akkor már elfogadóbbak az álláspontok. Van, aki azt mondja, hogy egyes részleteivel nem tud egyetérteni, mert az káros, de összességében meg van vele elégedve.”

Miklós György szerint az eredmény azt mutatja, lehet, nem értik eléggé a problémákat, vagy próbálnak bízni abban, hogy valami történik. „Megpróbálunk hinni abban, amit a kormány mond, de az biztos, hogy hiányzik az érdemi párbeszéd. A felmérésben a párthovatartozás is benne van Fidesz és nem-Fidesz kérdésként , s akkora törés van az adatokban, mintha két külön univerzumban élnénk.” Fontos tudatosítani a civil oldalon is, hogy a fideszes szavazók sem követik egy az egyben a saját kormányukat, van sok kérdés, amiben nagyon erős Fidesz-szavazói ellenérzések vannak, ilyen például az, hogy a pedagógus-béremelést az uniós támogatásokhoz kötik – mutatott rá a Szülői Hang vezetője.

40 százalékos az elégedetlenség a fideszes szavazókon belül amiatt is, hogy a belügyminiszter az oktatásért is felelős miniszter. „Ez a szakmaiatlanság szimbóluma, provokációnak is fel lehet fogni.”

Úgy fogalmazott, ha valaki csak a kormányzati nyilatkozatokat követi, azt hiheti itt a Kánaánban vagyunk, nincs semmi probléma, valaki csak csinálja a fesztivált.

Az iskolákban és az óvodákban szinte teljes az izoláció a szülők és a pedagógusok között a valós problémákkal kapcsolatosan – mondta Miklós György. A kapcsolat formális, a szülői értekezleten megbeszélik az osztálypénzt, de hogy milyen problémákkal foglalkozik a gyereket oktató pedagógus, arról nem lehet beszélni. „Ma nem mondják ki, hogy rendszerszíntű problémák vannak, amelyekben a kormánynak felelőssége van, ezt a kommunikációs falat le kell bontani, mert nagyon egymásra vagyunk utalva.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom