Minden és bármi is lehet Ausztriában a vasárnapi eredmények fényében

NVZS 2024. szeptember 30. 14:50 2024. szept. 30. 14:50

Több lehetséges kimenetelt is felvázolt a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) által megnyert ausztriai parlamenti választás utáni helyzetre Dérer Miklós. A Magyar Atlanti Tanács korábbi főtitkára a maga részéről egy szociáldemokrata-középjobb nagykoalícióra lát a legnagyobb esélyt, kisebb pártok támogatásával. Ugyanakkor úgy véli, észszerűbb inkább csak a lehetséges opciókat sorra venni, s nem határozottan állás foglalni. Nem nagy meglepetésre a hitlerista kikacsintással – vagy még többel? – „büszkélkedő”, az orbáni utat példának tekintő Herbert Kickl pártja kapott többséget a választóktól, de nem eleget ahhoz, hogy egyedül kormányt alakítson. Habár önmagához képest nagyot nyert, de alig valamivel többen szavaztak rá, mint az ország két hagyományos tömegpártjára, a Néppártra (ÖVP) és a szociáldemokratákra (SPÖ).

Bejött az, amit mi is írtunk, győzött a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) a vasárnapi osztrák parlamenti választásokon, maga mögé utasítva az ország két hagyományos tömegpártját, a Néppártot (ÖVP) és a szociáldemokrata SPÖ-t, de hiába táplál kancellári ambíciókat az FPÖ elnök, Herbert Kickl, kétséges, hogy ezt meg tudja majd valósítani. A még nem végleges eredmények szerint a 77,9 százalékos részvétellel lebonyolított voksoláson az FPÖ megszerezte a szavazatok 28,8 százalékát, az ÖVP 26,3, az SPÖ pedig 21,1 százalékot kapott. Bejutott még a törvényhozásba a liberális Neos (9,2 százalékkal) és a Zöldek (8,3 százalékkal). 

Ahogy látszik, a helyzet bonyolult, komoly alkudozások kezdődhetnek, sőt, már a választás előtt is folytak. A Szabadságpárt ugyanis egyedül nem tud kormányt alakítani, viszont többen már korábban jelezték, nem hajlandók a szélsőjobboldali párttal koalícióra lépni. Pontosabban, a pártvezér Herbert Kickllel, aki egyébiránt Orbán Viktor nagy csodálója és akit nem egy rossz szájízű, Hitlerre asszociálható kijelentése, megfogalmazása miatt még a saját szavazói nem kis része sem támogat. Példa erre a Politico által is felidézett ígérete, miszerint győzelme estén „népkancellár” (Volkskanzler) lesz. Ő és párttársai modellként tekintetnek Orbánra és arra, amit Magyarországgal tett, s a választási vállalásuk része volt az is, hogy követik a magyar példát, azaz lefordítva: szisztematikusan megfosztanák az embereket a demokratikus szabadságjogaiktól. 

Ugyanakkor nem feltétlenül a Szabadságpártot, hanem kifejezetten Herbert Kickl-t zárná karanténba az osztrák politikusok, pártok egy része. Nélküle akár még koalícióra is lépne például az ÖVP, s ezt annál is inkább megtehetné, mert – mint a HVG felidézte – egy kutatás szerint az FPÖ szavazóinak csak 2 százaléka voksolt kifejezetten Kickl miatt a pártra, a legtöbbeket a program győzte meg. Az osztrák választók problémalistája egyébként így nézett ki: migráció (23 százalék), szociális témák, nyugdíj (18 százalék), gazdaság (14 százalék), infláció (11 százalék), egészségügy (9 százalék), környezet (9 százalék), koronavírus (7 százalék), külpolitika (3 százalék). 

Mi lehet a kimenetele az osztrák választásnak? Mi változhat a Szabadságpárt győzelme után? Mi várható? Dérer Miklóst kérdeztük. 

Több lehetséges kimenetel képzelhető el ebből a helyzetből, ami hasonlít a hollandiai választások után bekövetkezett szituációra – mondta a szakember. A lehetséges opciók közül az egyik, hogy a Néppárt összeáll a Szabadságpárttal, a másik pedig, hogy egy szociáldemokrata-középjobb nagykoalíció alakul, amit akár kívülről támogatnának a kisebb pártok. 

Persze még az sem biztos, hogy a köztársasági elnök végül a Szabadságpártnak adja a kormányalakítási megbízást. Ahogy a már idézett Politico rámutatott: az osztrák alkotmány értemében az elnök kezében van a kancellár és a miniszterek kinevezésének a joga. Az államfő, Alexander Van der Bellen, egy korábbi zöldpolitikus pedig nem csinált titkot abból, hogy nem kedveli Kicklt. Kis esélyt adnak szakértők arra, hogy a 2017 óta a tisztséget betöltő köztársasági elnök őt bízza majd meg kormányalakítással. 

S hogy akkor mi következhet? Dérer Miklós mindenesetre – a Szabadságpárt oroszbarátsága és az uralkodó nemzetközi hangulat miatt – inkább nagykoalíciót prognosztizálna. Bár mint megjegyezte: határozottan nem lehet állást foglalni. 

Az osztrák politikai színtérről, Herbert Kickl felemelkedéséről és magáról a Szabadságpártról annak eddigi botrányairól ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom