Minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta Magyarországon

HírKlikk 2021. december 5. 17:45 2021. dec. 5. 17:45

A 20. század végétől létező fogalom szerint minden olyan ember funkcionálisan analfabéta, aki ugyan el tudja olvasni a szöveget, de értelmezni már nem tudja azt.

Habár Magyarországon a lakosság számának csak egy hangyányi része analfabéta, minden negyedik-ötödik ember funkcionális analfabéta – derül ki az ATV vasárnapi cikkéből. 

Magyarországon az emberek 99,1 százaléka tud írni, olvasni  – ez Amerikában viszont csak a lakosság 79 százaléka. A tankötelezettség törvénybe foglalt kötelezettség Magyarországon, az analfabéták alacsony száma ennek is köszönhető, de a funkcionális analfabéták száma azonban magas.

A kutatások alapján elmondható, hogy Magyarországon a népesség 25 százaléka funkcionális analfabéta. Ez feltehetően abból is fakad, hogy amíg a diákok naponta találkoznak új szövegekkel, naponta kell azokat értelmezniük, addig a felnőtt lakosság sokszor ki is tudja kerülni, hogy ez mindennapi tevékenysége legyen és csak kevés szembejövő szöveget értelmez. Ezért mondhatjuk: kijönnek a rutinból.

A folyamatos gyakorlás ugyanis elengedhetetlen a szinten tartás és a fejlődés szempontjából.

Ám nem ez az egyetlen oka a romlásnak. A kutatásokból továbbá az is kiderül, hogy a drasztikus romlás egyik legfőbb oka az internet megjelenésében keresendő. Az internet hatására kevesebb szépirodalmi művet fogyasztunk, háttérbe szorult az egykor népszerű időtöltés, az olvasás. A KSH adatai szerint az olvasás folyamatosan veszít korábbi kiemelkedő népszerűségéből.

A szövegértés okozta nehézségek, a szövegértés hiánya ugyanakkor önmagunk kifejezését is egyre nehezebbé teszi. A szövegértési nehézségek folyamatosan rontják az érvényesülési lehetőségeket, alkalmazkodási esélyeket.