Minden rendszer megbukik egyszer – vajon így?

HírKlikk 2023. szeptember 9. 16:50 2023. szept. 9. 16:50

Szimbolikus üzenete van, amikor egy ellenzéki közösség úgy dönt, hogy egy jelentőségteljes fideszes rendezvénnyel egyidőben tart „alternatív” eseményt. Feltehetően épp ez az alternatíva állítás a célja. Az idén először megtartott SzázSzó névre keresztelt, a valamikori balatonszárszói találkozók örökébe lépni akart találkozó azonban a jelek szerint alulmarad ebben a törekvésben.

„Szárszónak is egy a vége, szükségünk van jövőképre” – ezzel a mottóval szervezte meg Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az általa életre hívott Esély közösség és a Horgas Péter vezette Civil Bázis azt a találkozót, amely szándéka szerint a valamikori balatonszárszói találkozók utóda kívánt lenni. Bár az elmúlt napokban kibontakozott egy kisebb csörte, hogy ezt a korábbi szervező, Farkasházy Tivadar is így látja-e, végül kiengesztelődtek a felek.

A meglepően perzselő indián nyári délutánon a Margit-szigeti helyszínre érve, egy újabb szlogennel találkozhattak a résztvevők. Mondhatni egy ígérettel: minden rendszer megbukik egyszer. Ujhelyi István megnyitójában meg is vallotta, látva ezeket a szavakat, mindenki azt kérdezgette tőle, hogy „mikor?”.

Az esemény hivatalos előadói a civil és szakértői világból jöttek, többnyire leköszönt politikusok voltak. A teljesség igénye nélkül Andor László korábbi EU-s biztos, Bod Péter Ákos közgazdász, Csunderlik Péter történész, Kaiser Ferenc egyetemi docens, Kuncze Gábor volt belügyminiszter, Ligeti Miklós jogász, Oszkó Péter közgazdász. De érkeztek a diáktüntetéseket szervező civil szervezetekből is, őket a felszólalók sorában Perlaki-Borsos Noel, az Egységes Diákfront részéről képviselte.

A felszólalók valóban hitelesen képviselhetnének egy, a Fideszen kívüli Magyarországot, de az eseményen csak vendégként résztvevő politikusokból kiderült, hogy a SzázSzónak nem sikerült egységet teremteni. Sajátos koalíció született így. 2022 nagy tanulsága, hogy a pártokból kívülről érkezve nem lehet megdönteni a Fidesz pártállami rendszerét, úgy fest, 2023-ban is érvényben van még.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom