„Minősíthetetlen áldozathibáztatás”

HírKlikk 2019. április 18. 19:31 2019. ápr. 18. 19:31

Semjén Zsolt áldozathibáztató nyilatkozata, a „mérgező” álhíroldalak és a HVG-címlapok hirdetőoszlopokról való letiltása ellen kelt ki Lendvai Ildikó, az MSZP és Vágó István, a DK politikusa az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Semjén a HírTV-nek nyilatkozta azt, hogy a párizsi Notre-Dame székesegyház leégése „valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” Franciaországban, amely „megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét”.

„Minősíthetetlen áldozathibáztatás” – mondta erre Lendvai, és felhívta a figyelmet: ha egy ország vallásszabadságot hirdet, az nem azonos a vallásellenességgel. Paradox módon Semjén egy olyan országban – Magyarországon – teszi ezt, ami a régióban az összes európai felmérés szerint az egyik legvilágiasabban gondolkodó ország. „Nem a kormány: az vissza akar préselni mindet a középkorba. De maga az ország, a lengyelekhez vagy akár szlovákokhoz képest is (…) szekuláris, világias módon gondolkodó ország, még a hívőket is beleértve. Állam és egyház szétválasztásában gondolkodnak. És ez a jóember azt hiszi, hogy itt azzal lehet szavazatokat szerezni, hogy itt mindenki bűnös, aki államot és egyházat különválasztott.”

Vágó arra hívta fel a figyelmet, hogy Semjén áldozathibáztatása nagyon erősen hasonlít a néhai Csurka István 2001-es megszólalására, aki szerint az amerikaiak megérdemelték a World Trade Center elleni terrormerényletet. Mivel Orbán Viktor kormányfőként akkor ettől nem határolódott el, azóta nem is fogadta őt amerikai elnök.

Mindketten ostorozták az álhíroldalakat. Lendvai szerint sokan csak a kattintásvadászokat látják bennük, politikai előjel nélkül, leginkább mégis az ellenzéki oldalnak okoznak kárt a cikkeik.

„Mérgezi a levegőt; az amúgy is halálra mérgezett közéletet még tovább mérgezi. (…) Nagyon-nagyon káros és nagyon dühítő is” – mondta Lendvai.

A HVG-ről azt mondta: „Az, hogy a HVG-nek már a plakátjai sem szerepelhetnek hirdetőoszlopokon, az már azt mutatja, hogy egy 2 milliméternyi hézagot, ajtórést sem akarnak adni a függetlenül gondolkodó médiának”.

Forrás: Hírklikk