Mintegy 5200 egyetemi hallgató vesz részt a járvány elleni védekezésben

HírKlikk 2021. január 27. 20:15 2021. jan. 27. 20:15

Eddig mintegy 5200, jellemzően orvos- és egészségtudományi egyetemi hallgató vett részt a koronavírus-járvány elleni védekezésben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Schanda Tamás tájékoztatása szerint a hallgatók kivették a részüket a pedagógusok és a kormányhivatali dolgozók decemberi országos szűréséből, januárban pedig szintén a pedagógusok, illetve a szociális dolgozók szűrésében segítettek.

Csaknem ezer fiatal 64 különböző kórházban dolgozik vagy dolgozott, őket ezekre a helyszínekre kirendelték a kormányhivatalok – tette hozzá.

Kiemelte: sok százan dolgoztak és dolgoznak most is önkéntesen az orvosegyetemi klinikákon, az Országos Mentőszolgálat kötelékében pedig 17 757 műszakban teljesített szolgálatot mintegy 2200 fiatal.

Közölte: az orvos és egészségtudományi egyetemek közül a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói láttak el egészségügyi feladatokat. A Corvinus Egyetem, a Műegyetem, az ELTE, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatói pedig az egyéb adminisztratív és támogató – akár sofőri – feladatokból vették ki a részüket, hozzájárulva a vírus elleni védekezéshez.

Schanda Tamás hangsúlyozta: voltak olyan napok, hetek, amikor a mentőknél egyszerre több mint 500 hallgató dolgozott. Tájékoztatása szerint hétköznaponként átlagosan 200-250 hallgatót tudnak bevonni a védekezésbe, de hétvégén is száz körüli hallgató „áll csatasorba" a mentőszolgálatnál a járvány megfékezése érdekében.

Az államtitkár úgy fogalmazott: köszönet illeti a védekezésben résztvevő hallgatókat, akik pár évvel az érettségijük után, kiemelkedő teljesítményt nyújtó, példamutató és felelős polgárai Magyarországnak.

Mivel a hallgatók a vizsgaidőszak alatt is segítik a járvány elleni védekezést, a kormány kötelességének érzi, hogy támogassa őket a tanulmányaikban és anyagilag is – emelte ki Schanda Tamás.

A védekezésben résztvevő hallgatók az elvégzett munkájukért járó járulékmentes fizetés, illetve ösztöndíj mellett, krediteket is kapnak, továbbá számukra a vizsgaidőszakot két héttel meghosszabbították vagy az oktatási intézmény más módon is kompenzálhatja őket, hogy tanulmányaikat megfelelően tudják folytatni. Hozzátette: emellett a kormány lehetővé tette azt is, hogy az egyetemek saját forrásaikból nyújthatnak plusz támogatást a kirendelt és önkéntes egyetemi hallgatóknak egyaránt.

Forrás: MTI/Hírklikk