Mintha leült volna a kormányzati Sinopharm-propaganda – tartalékolják a harmadik oltásra?

NVZS 2021. április 7. 08:46 2021. ápr. 7. 08:46

Az elmúlt hét napban mintha a háttérbe szorult volna a kínai Sinopharm reklámozása a magyar kormányzati propagandasajtóban, s ami ennél is lényegesebb: úgy tűnik, leállt a kínai vakcinával történő tömeges oltás. Már fő „reklámarca” Orbán Viktor sem emlegeti unos-untalan, olyannyira nem, hogy a második beoltását szinte titokban tartotta. A napi hivatalos közleményekben, s az operatív törzs tájékoztatóin sem nagyon kerül szóba a kínai vakcina: végignézzük az elmúlt egy hét megnyilatkozásait, s csak általánosságban – és úgy is alig-alig – történt említés róla, szemben a többi oltóanyaggal. Több magyarázat is lehetséges, de a totálisan átpolitizált és teljességgel átláthatatlan kormányzati járványkezelés miatt, sajnos csak találgatni lehet, hogy mi történhetett, mi történik valójában.

A kialvatlan, de a vártán mindig büszkén álló, segítségre (legalábbis sofőrre) nem szoruló vezérlő tábornok április 4-én hajnalban szemlét tartott a vakcinaelosztó bázison (rendezte és forgatta a PR-es stáb). A láthatóan megkoreografált vizit egyetlen érdekes momentuma az volt, hogy valami kimaradt: a kínai vakcina. Vágóképként többször is megjelenik a Szputnyik V, sőt egyszer még az AstraZeneca is, de Sinopharm, nos, az nem.

Miként a legutóbbi két „interjújában” (a közszolgálati TV-nek adott március 31.-i, illetve a Kossuth rádiós április 1.-jei megnyilatkozásában) Orbán csak egyszer, illetve kétszer említette a kínai vakcinát, azt is pusztán a keleti beszerzés részeként.

De van még más is: a Magyar Hangnak tűnt fel, hogy Orbán Viktor – a nagy PR-kampánnyal világgá kürtölt február 28-i első oltása után 28 nappal még nem adott hírt arról, hogy megkapta-e a második adagot. Szóvivője kérdésre elárulta, hogy igen, megkapta a második oltást is.

Valamiért tehát Orbánék ezúttal nem tartották fontosnak ráirányítani a figyelmet a kínai vakcinára, ami annak fényében kifejezetten érdekes, hogy az elmúlt fél évben a kormányzati leosztásban ő volt a Sinopharm elsődleges „reklámarca” (akinek időről-időre besegített Szijjártó Péter, a Szputynik elsődleges proponálója) . Elég emlékezni arra az elhíresült PR-szövegére: „én megvárom egyébként a kínai vakcinát, én abban bízom a legjobban... megvárom a soromat, és ha választhatok majd, akkor kínai vakcinát kérek.”

Alig hallani a Sinopharmról

De ez csak propaganda – lehet mondani. Nos, megnéztük azt is, hogy az elmúlt egy hétben milyen bejelentést tettek a koronavírus-oldalon arról, hogy mikor, milyen vakcinával oltanak. Igen érdekes eredményre jutottunk. Március 30.-a és április 6.-a között az oldalon megjelent közleményekben, tudósításokban, hivatalos kommunikációban összesen csak négyszer találtunk említést a Sinopharmról. Ezen belül kétszer (itt és itt) a húsvéti menetrend kapcsán azt tudatták, hogy „húsvétkor sem áll le az oltási program, amely a kórházi oltópontokon Pfizer- és Szputnyik V, a háziorvosoknál pedig a Sinopharm-, az AstraZeneca- és a Moderna-vakcinákkal folytatódik”; egyszer általános kontextusban, miszerint „A kínai  Sinopharm oltóanyagból eddig 1,1 millió adag vakcina érkezett, ezt elsősorban a háziorvosok használják a regisztrált idősek első és második körös oltásához.”; s csupán egyetlen alkalommal konkrétan arról, hogy mikor és kiket oltanak vele: „A háziorvosok ezen a héten már beadják a második adagot is az egy hónapja a kínai Sinopharm vakcinával beoltott embereknek.”

A többi oltóanyag felhasználásáról szinte naponta kapunk hírt, olyan kontextusban, mint például az április 3-i közlemény, miszerint „Az oltáshoz szükséges Moderna vakcinát a kormányhivatal már a hétvége előtt kiszállította a 18 szakrendelőbe, ahol szombaton és vasárnap is oltják a háziorvosok által szervezett regisztráltakat.”, vagy az április 5-i: „Vasárnap AstraZeneca vakcinát szállítottak ki a kormányhivatalokba, így a háziorvosoknál és a fővárosi szakrendelőkben húsvét hétfőn és azt követő napokban is folytatni tudják az oltást”.

A fentiek mellett, a környezetemből származó tapasztalat is az, hogy leállt a Sinopharmmal történő első körös oltás. Miközben korábban több ismerősömet is hívták kínai vakcinára, s számos Facebook-poszt is erről tanúskodott, az elmúlt egy hétben nem hallottam ilyenről. Illetve a héten egyik ismerősöm fogja megkapni a második adagot. De ahogy mondani szokták, a többi néma csend.

Mi történhetett? – kérdeztük Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvost, aki előrebocsátotta, hogy ő is csak találgatni tud, mivel nem állnak rendelkezésre hivatalos közlések, s ezúttal nincsenek saját információi sem. Tippjének egyike az, hogy érkezik elég más oltóanyagokból, s most azokat kerítették sorra.

Mire spájzolnak?

De van másik tippje is: elfogyott a Sinopharm, illetve tartalékolják a meglévőket. Ami azt illeti, az (e sorok írásakor) hivatalosan közzétett legfrissebb adatok szerint (igaz, ezek már jó régiek, március 30-iak) 1,1 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett. Arról nem szól a fáma, hogy ebből mennyit használtak fel – illetve, hogy egészen pontosak legyünk, a magyarországi fogyasztásra szánt fáma nem szól róla. Ugyanis az ECDC Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (kötelezően leadott) magyar adatok között rábukkanhatunk erre is: az április 5.-i dátumozású táblázat szerint a beérkezett 1,1 millió Sinopharmból eddig 779 277 adagot oltottak el. Azaz mintegy 30 százaléka a vakcináknak még megvan.

Ebből már részben második körös oltást végeztek el (lásd Orbán második beoltását), de ha az ütemezésnek megfelelően fognak érkezni a szállítmányok, akkor minek spórolni vele? A szerződés szerint ugyanis a Sinopharmból (amiből 5 millió adagot rendeltek) április 15-ig újabb 500 ezer, május 15-ig újabb 500 ezer, június 15-ig pedig a maradék 3,5 millió adagnak kell megérkeznie az országba.

Harmadik körös oltás is lesz?

Falus szerint nem is feltétlenül a második körös oltásra tartalékolhatnak. „Ha egyértelműen kiderül, hogy megállják a helyüket a szerbiai hírek, miszerint nagyon sokak számára nem elég két Sinopharm-oltás, s az immunitás kialakulásához egy harmadikra is szükség lehet, akkor ez magyarázhatja, hogy miért nem proponálják mostanság a Sinopharmot” – mondja. 

Mindenesetre erről nem szól a kormányzati fáma. Sőt, a kormányközeli sajtó is agyonhallgatja annak a lehetőségét, hogy tényleg szükség lehet a harmadik oltásra a kínai vakcinából. Pedig ahogy a napi.hu megírta: az Egyesült Arab Emírségekben is három  adag Sinopharm vakcinával oltanak sokakat, Szerbiában is bevezetik a gyakorlatot, ugyanis több oltottnál a második adag után sem indult be az antitest termelés.