Miskolci életkép: „Takarodj innen, cigány!”

Németh-Kállai Szilvia 2023. március 5. 15:00 2023. márc. 5. 15:00

Elzavarták a miskolci Kocsonyafesztiválról a minden hivatalos engedéllyel rendelkező adománygyűjtő cigány szervezetet a városi rendészek. Horváth Gyula a szervezet elnöke lufit adott volna a támogatásért cserébe, de el sem kezdhette tevékenységét, mert először kordonnal fenyegették, majd miután nem találtak rajta „fogást”, a rendészek a magánterületet bérbeadót rávették, hogy vonja vissza az engedélyét arról a részről, ahol a szervezet standja állt.

Ne pofázzon, mert megbüntetem! Zavarja a rendezőséget maga meg a tevékenysége is! Csomagoljon, menjen innen – kiabált rá Horváth Gyulára egy 40-50 év körüli férfi, aki a Miskolci Rendészet aznapi szolgálati vezetőjeként mutatkozott be neki. 

Horváth Gyula a Kocsonyafesztiválra érkezett pénteken Miskolcra, ahol a szervezet működésének költségeire szeretett volna adományt gyűjteni. Az Igaz Szó Magyarországi Romák Független Érdekszövetsége, amelynek ő az elnöke, ingyen nyújt jogi segítséget a hozzájuk fordulóknak. Az adományért cserébe jelképesen lufit adott volna.

„Reggel óta zaklatnak, amióta elkezdődött a Kocsonyafesztivál. Először el akartak zavarni, aztán megfenyegettek, majd el akartak kordonnal takarni. Voltak itt vagy tízen, ellenőrizték a papírjaimat, de minden hivatalos engedéllyel rendelkezem” – mondta a Hírklikknek a civilszervezet elnöke.

Horváth Gyula elmondta, hogy legalább két órán keresztül egyeztetett mindenféle szervezettel a miskolci rendészet szolgálatii vezetője, és végig azon dolgoztak, hogy kitalálják, hogyan szüntessék meg a cigány egyesület hivatalos engedéllyel rendelkező adománygyűjtő tevékenységét. Közben fotózták is őt, a standját és talán még a szervezet önkéntes segítőjét is. Majd a rendész – állítása szerint – elküldte Miskolc polgármesterének a fényképeket.

A történet érdekessége az is, hogy a rendészek azt állították, a magánterületre is önkormányzati engedély kell. Amikor pedig ez nem jött be nekik, akkor azzal érveltek, hogy azt a területet, ahol a standja áll, kisajátította a rendezvény szervezősége a Kocsonyafesztivál idejére, mégis csak a roma adománygyűjtőt zavarták el a „kisajátított területről” a közvetlenül mellette lévő autós stand maradhatott. 

„Elvette a rendész a telefonomat, arról hívta és azon keresztül beszélte meg a Kaiser és társa Bt-vel a Széchenyi út 21-23. szám alatti társasház közös képviselőjével, hogy szóban vegye el tőlem a magánterület használati engedélyét. Hangsúlyozta, a Miskolc Autó maradhat, de az adománygyűjtő egyesületnek mennie kell. Közben még hat szolgálatot teljesítő rendőr érkezett, akik körbevettek” – magyarázta. 

A társasház kezelője azt mondta – a kihangosított telefonon –, hogy „nem tudok mit tenni, vissza kell, hogy vonjam az engedélyt, mert jogszabályra hivatkoznak, a területhasználati díjat két héten belül visszafizetem” – meséli a történteket Horváth Gyula. 

Kaiser Gábor közös képviselő a Hírklikknek elmondta, hogy szabályos engedélyt adtak ki, és minden a területhasználatra vonatkozó szabályt betartottak, ahogyan azt tették eddig is, bár elgondolkodott azon, hogy vajon jogosan vonatták-e vissza vele a miskolci rendészet emberei a kiadott érvényes engedélyt. 

Horváth Gyula szerint a másik árus lehet az egész mögött, mert reggel az ő kibérelt területén parkolt, így elfoglalta azt, a társasház közös képviselője pedig felhívta őt, hogy hagyja el a helyszínt, mert azt már kiadták másnak. Ez nem tetszett neki, miközben elment onnan, még odaszólt, hogy „kordont fogsz kapni!”

„Pár perc múlva megjelent Gáspár Zoltán, aki a rendezvény egyik szervezőjeként mutatkozott be, lefényképezte az egyesület engedélyét és közölte, hogy egyeztet a polgármesterrel, ugyanis ő dönti el, hogy mi történjen” – mesélte az elnök. Két-három óra múlva lettek többen a rendészek, de addig is minden Horváth Gyula előtt zajlott. 

A civilszervezet elnöke addig felfújta a lufikat, de a nézelődők a közelébe se mentek a „hatósági jelenlét” miatt, így még ha akarta, akkor sem tudta volna elkezdeni az adománygyűjtést. 

Véleménye szerint diszkriminálták, amikor a területről csak őt zavarták el, és ráadásul a másik árus, aki egyébként nem cigány, viszont szintén lufikat árul, maradhatott a rendezvényen. „Tehát a tevékenységem sem zavarhatta a rendezvényt, hiszen ő lufikkal kereskedik. Amikor megfenyegettek reggel a kordonnal, már hívtam is az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát és bejelentettem a történteket, most, hogy már el is zavartak, elküldtem írásban is a panaszt és természetesen megteszem a rendőrségi feljelentésem is” – jelentette ki Horváth Gyula. 

Hozzátette, 2009 óta rendszeresen kapott engedélyt a Miskolci Ingatlankezelő Zrt-től, majd az Álompalota Ingatlanirodától, amelyek korábban a Széchenyi 21-23. szám alatti ház kezelői voltak. Akkoriban nyugodtan működhetett ugyanezen a területen ugyanez a roma civilszervezet a korábbi Kocsonyafesztiválok és Régiségvásárok idején is.

Lapunk megkereste Miskolc Megye Jogú Város Polgármesteri Hivatalának sajtószóvivőjét, mivel az önkormányzat alá tartozik a Miskolci Önkormányzati Rendészet, és arról érdeklődtünk, hogy miért kellett a roma szervezet adománygyűjtő standját eltávolítani a Kocsonyafesztiválról, illetve azt is tudni szeretnénk, hogy milyen jogi kritériumoknak nem felelt meg? Amint megérkezik a válasz, folytatjuk cikkünket. 

Cikkünk megjelenését követően az önkormányzat az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz: 

"Engedély nélkül próbált árulni a Kocsonyafesztiválon

Miskolcon is – mint minden településen – a közterületfoglalásnak megvannak a szabályai, ezek betartása mindenki számára kötelező. A Kocsonyafesztivál szervezői is ezen szabályok, rendeletek betartásával végezték munkájukat, ezen szabályozásoknak megfelelően kaptak engedélyeket, és adtak engedélyeket az árusoknak. Miskolc MJV Önkormányzata éppen ezért visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai részéről rasszista megkülönböztetés történt a Kocsonyafesztivál alatt. 

Az Igaz Szó Magyarországi Romák Független Érdekszövetségének elnöke ugyanis nem származása miatt nem árusíthatott a fesztiválon, hanem azért, mert nem rendelkezett azokkal az engedélyekkel, amelyek a fesztiválon való kitelepüléshez szükségesek voltak. Mindezek ellenére a rendészet munkatársai és a szervezők is – észlelve a problémát - a megoldást keresték, ezért felajánlották számára, hogy a Szinva teraszon – ahol a Kocsonyafesztivál központi programjai voltak, és ahol a civil mozgalmak is megjelentek – díjmentesen felállíthatja a standját, de a szervezet elnöke nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

Az Érdekszövetség elnöke nem először keveredik ilyen helyzetbe, korábbi Kocsonyafesztiválokon is voltak hasonló engedélyezési problémái. A szervezők akkor is jelezték az Érdekszövetség felé, mi a hivatalos útja az – egyébként ingyenes – engedélykérésnek, de akkor és később sem tartotta ezt be.

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a háromnapos téli fesztivál hatalmas siker volt, több százezer embert vonzott, igazi közösségi élményt nyújtott, fantasztikus hangulatot varázsolt Miskolc belvárosának utcáira, tereire. A MIÖR munkatársai éppen ezért több százezer ember biztonságáért feleltek, és példaértékűen végezték munkájukat. Ennek is köszönhető, hogy botrányoktól, atrocitásoktól mentesen zajlott le az ország egyik legnagyobb téli-tavaszi rendezvénye.  

Miskolc MJV Önkormányzatának vezetése határozottan visszautasítja azokat a vádakat, miszerint rasszista megkülönböztetés történt Miskolcon. A város vezetése ugyanis elkötelezett a kisebbségi, nemzetiségi jogok betartása mellett. A 2019 októberétől regnáló vezetés számos felzárkóztatási programot hirdetett, a roma nemzetiségi önkormányzattal és érdekképviseleti szervekkel is szorosan együttműködik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal például a Lyukóvölgyben dolgoznak azon, hogy az ott élő roma emberek életminőségét javítsák."