Mit jelent, ha valaki Boldog Polgári Új Évet kíván?

Föld S. Péter 2019. január 2. 06:40 2019. jan. 2. 06:40

Ilyenkor az új esztendő környékén sokan éreznek késztetést arra, hogy mindenféle jópofa újévi üzenetekkel bombázzák ismerőseiket. Én is kaptam vagy több tucat elektronikus levelet, volt közöttük olyan, amelyik elgondolkodtatni akart, egy másik típus inkább szórakoztatni, de akadt közöttük a szó szoros értelmében vett formás jókívánság is. Ez utóbbit úgy kell elképzelni, hogy a 2019-es számban a 9-es egy g betűben ölt testet. (Tuggyukmitjelent). Volt már ilyen, például 2008-ban, amikor egy igen meglehetős testi adottságokkal bíró hölgy két fedetlen keble formázta a 2-es és a 8-as közötti két nullát. (Egy másik, hasonszőrű változat ugyanezt az emelkedett gondolatot vezette elő, csak itt nem a hölgy keblei, hanem a két formás feneke tette teljessé az akkor érvényes évszámot).

Idén azonban volt egy olyan üzenet, amely kilógott a többi közül. Egy általam nem ismert hölgytől érkezett, legalábbis nem emlékszem, hogy honnan és milyen körülmények között tudta meg az e-mail címemet. Nem jártunk együtt iskolába – emlékeznék rá – óvodába talán, de ez sem túl valószínű. Tulajdonképpen mindegy is, miként talált rám az ismeretlen hölgy. És nyilván nem csak rám, de a listáján szereplő többiekre, merthogy nem titkos másolattal, hanem mindenki számára jól látható módon küldte el több tucatnyi címre az újévi jókívánságot.

Nem csigáznám a nagytekintetű (sic!) olvasótábor felfokozott idegrendszerét, hanem, ahogy az rendes magyar emberhez illik, belecsapok a lecsóba. A körlevél szövege így hangzott: Boldog Polgári Új Évet Kívánok.

Mielőtt bárki szándékosan félreértené, semmi bajom a polgári új évvel. Olyannyira nem, hogy én magam is polgárnak tartom magam, sőt, meggyőződésem, hogy én már akkor is polgár voltam, amikor azok, akik ma ezt a kifejezést megpróbálják elorozni tőlem, még a legerotikusabb álmaikban sem voltak polgárok.

Nem a polgár kifejezés miatt vagyok kiakadva, sőt, ilyenkor év elején még semmin sem vagyok kiakadva. Csupán elgondolkodtam azon, hogy vajon miért olyan fontos valakinek, ez esetben egy általam ismeretlen hölgynek, hogy másokban tudatosítsa azt, hogy ő polgári új esztendőt kíván a többieknek?

Mitől más egy polgári boldog új év, mint, teszem azt, egy egyszerű, jelzők nélküli? Olyan ez, mint amikor a demokráciát valamikor azzal próbálták fokozni, hogy szocialista demokráciának nevezték.

Jó, nem játszom a hülyét, tudom én, mi az, amit az illető hölgy érzékeltetni akart velem, és a többiekkel. Azt, hogy ő polgár, amit jelen esetben nem azt jelenti, hogy volt gyerekszobája, hanem azt, hogy ő a polgárinak mondott oldal iránt van elkötelezve.

Szóval, csak annyit akartam mondani, hogy nem dőlök be az ismeretlen polgári hölgy jókívánságainak. Már csak azért sem, mert fogalmazhatott volna korrektebben. Egy fenét akart ugyanis nekem boldog új évet kívánni! Épp ellenkezőleg: azt akarja, hogy ne nekem, hanem neki legyen boldog új éve!