Mit lép Orbán a Fidesz népszerűségvesztésére?

NVZS 2019. február 7. 10:11 2019. feb. 7. 10:11

„Arra számítok, hogy Orbán Viktor az évértékelő beszédében olyan dolgot fog bejelenteni, amivel megpróbálja a számára negatív közhangulatot megfordítani” – mondja Hann Endre, aki biztos abban, hogy nem csak a Median felmérése, hanem Orbánék saját belső, nem nyilvánosságnak szánt belső mérései is a Fidesz visszaesését mutatják. Nem csak a jelentős számú – több mint félmillió – szavazó elvesztése tükrözi a közhangulat Orbán számára kedvezőtlen alakulását, hanem az is, hogy ma már 52 százalék mondja, hogy rossz irányba mennek a dolgok az országban.

Legutóbb ilyenre példát az Internet-adó 2014-es bejelentése szolgáltatott. Akkor esett nagyot a Fidesz népszerűsége a választók körében, igaz, akkor egyik hónapról a másikra, majd egy ideig stagnált az alacsonyabb szinten, mielőtt elkezdett visszafelé kúszni – emlékeztet Hann Endre a Median ügyvezető igazgatója. A kormánypropaganda akkor fogott a migránsozásba, sorosozásba, aminek eredményeként állították és fordították meg a folyamatot.

Most azonban más a helyzet: nem egyhónapos, hanem háromhónapos folyamatot mért a Median. „Az egy hónapra azt szokták mondani, lehet csak ingadozás, de három havi folyamat már trendként értékelendő” – szögezte le. Ugyanis ha ilyen távon, több lépéseben mozdul el egy irányba valami, az tartósabb folyamatot jelez.

Habár most elsősorban a munka törvénykönyvének a módosítása (az úgynevezett rabszolgatörvény) volt a közvetlen kiváltó ok, nem először fordult elő, hogy a többség egy-egy kérdésben mást gondol. Például a többség ugyan helyeselte, hogy állampolgárságot kapjanak a határon túli magyarok, ám ugyancsak többségi vélemény volt, hogy ez ne járhasson szavazati joggal – mondott egy példát Hann. Az érdekes helyzet azonban akkor áll elő, amikor már a fideszes szavazók jelentős része is szemben áll valamivel – és most pontosan ez a helyzet. Az egész közhangulat romlik Orbán számára, amit az is mutat, hogy három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok – húzta alá.

Hann Endre számít valamifajta válaszra, arra, hogy Orbán Viktor most vasárnapi évértékelő beszédében bejelent valamit, amivel megpróbálja visszafordítani a hangulatot. „Orbán igen hatékony abban, hogy jól időzített bejelentésekkel fordítson a negatív hangulaton” – mondja Hann, aki biztos abban, hogy nem csak ők mértek visszaesést és a közhangulat romlásában, hanem Orbánék belső, nem a nyilvánosságnak szánt felmérései is hasonló eredményeket mutatnak.

Legutóbb a migránsveszély és a sorosozás igen hatékony eszköznek bizonyult, amivel sikerült is megfordítani az akkori trendet és vissza tudtak kapaszkodni. Kérdésünkre, hogy ezek most is működhetnek-e, Hann úgy reagált, hogy nem tudja, tanácstalan, őt már az is meglepi, hogy ilyen tartósan képesek fenntartani a fenti témákat. „De a fenyegetés láthatóan úgy is hat, hogy – s ez már közhelyszerű – nincs is bevándorlás”.

Ami a mostani konkrét mérési eredményeket illeti: mint a HVG alapján a Hírklikk is beszámolt róla, a Medián januári felmérése szerint 3 hónap alatt több mint 500 ezer szimpatizáns ment el a Fidesztől. A szavazókorú népesség 38 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, pedig októberben még 45, decemberben pedig 41 százalékon állt a mutató. Zuhanás-e a zuhanás? – kérdeztük ezzel kapcsolatban Hahn Endrét, aki leszögezte: „nem szeretem ezt a kifejezést, mert ez olyan, mintha padlót fogna a Fidesz, de valójában erről nem lehet beszélni, hiszen még most is fölényesen vezet”. A Jobbik támogatottsága 9, az MSZP-é 8, a DK-é 6, az LMP-é5, a Momentumé pedig 2 százalékos. 1-1 százalékos eredményt ért el a felmérésben a Kétfarkú Kutyapárt, a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom. A kutatás érdekessége – mint fentebb már szó esett róla –, hogy három hónap alatt 43-ról 52 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok.