Mitől függ az ukrán ellentámadás sikere?

HírKlikk 2023. szeptember 8. 17:30 2023. szept. 8. 17:30

Az amerikai Katonai Hírszerzési Ügynökség arra számít, hogy igazából jövőre lehet sikeres az ukrán ellenoffenzíva. Hogy Kijev netán még az év végéig visszaszoríthatja az oroszokat, annak az esélyét 40-50 százalékra becsüli. Az ellenséges hatalmak haderejének felmérésére szakosodott szolgálat képviselői nemigen szólalnak meg a nyilvánosság előtt, ám az elemzési igazgató most kivételt tett.

Trent Maul szerint a három hónapja zajló hadművelet lassan lendületbe jön és Robotine magasságában már sikerült áttörni az első védvonalat a három közül. Így most a harc a második akadályrendszerért folyik. De a harmadik sem ígérkezik könnyűnek, mert ott vannak az orosz tartalékok.

A The Economistnak nyilatkozó szakértő szerint a siker két tényezőtől függ: egyrészt, hogy lesz-e elég tüzérségi lőszerük az ukrán egységeknek, másrészt az időjárástól, amely az ősszel nedvesre fordul. De az is jó, hogy eltűnt a színről Szurovikin tábornok, aki megtervezte az orosz ellenállást, valamint Prigozsin, mivel az ő emberei két fronton is sikeresek voltak.

(A The Economist cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom